Водещият специалист в областта на онкологията проф. Галина Куртева успя да смае и буквално да шокира с изключителния си талант на художник. Десетки нейни колеги онколози, авторитетни специалисти от други сфери на медицината, близки и приятели изпълниха до краен предел пространството в медицинския център по офталмология „Ресбиомед“ в София, за да се насладят на авторската й изложба "Жажда".

В композицията проф. Куртева съживи спомена за легендарния африкански берберски народ туареги, чийто живот изцяло е подчинен на борбата за капка вода, каквато съвременният човек не познава. Именно това, наред с почитта към младите онколози, я е вдъхновило да озаглави изложбата  "Жажда", сподели тя в емоционално интервю пред CredoWeb. Според кураторът на изложбата Владимир Димитров, една от най-уникалните картини на проф. Куртева е „Царица Елеонора Българска – Белият ангел“.

Той е категоричен, че портретът е истински шедьовър и връща поизгубената памет към царицата, която по времето на войните в началото на 20-ти век бяга от лукса на престола и е всеотдайна милосърдна сестра на фронта. Изящни картини на цветя, пейзажи, социални и исторически сюжети допълват богатата композиция.

Какво още казва професионалната критика за платната на проф. Куртева, кога успява да рисува и как се вдъхновява, коя е била другата й идея за име на изложбата, може да видите в специалното видео на CredoWeb. В него ще научите и как е успяла да сътвори картини с различен стил и техники на рисуване, защо любима тема е съчетанието на ръце, и още прелюбопитни подробности, пред които и човек без отношение към изкуството би притаил дъх: 

Автор на снимките:  Цветелина Делийска

 

 

Сподели във Facebook