Пловдив и Тракийската низина заеха второ място в престижната класацията „10-те най-добри дестинации за винен туризъм на 2017 г.“, която се прави от специализираното авторитетно издание „Wine Enthusiast“.

Първото място е за Кафаяте, Аржентина, а веднага след екзотичната латиноамериканска дестинация се нарежда Тракийската низина. „Граничеща с Черно море на изток и с Гърция на юг, тя комбинира археологически чудеса с модерни вина“ – така редакторите Майк де Симоне и Джеф Йенсен описват родната перла на винопроизводството. Авторите са посетили Пловдив и региона миналата година и остават впечатлени от това, че

според много историци в Южна България се е произвеждало вино и преди повече от 7000 години.

Редакторите обобщават, че мекият климат на юг от Стара планина, хълмистият релеф и влиянието на морето създават перфектните условия за отглеждането на отлично грозде. Симоне и Йенсен препоръчват на посетителите да хапнат в ресторант в стария град на Пловдив, където „ще се почувстват като царе“, да видят Античния театър, да разгледат Етнографския музей и намиращия се извън Пловдив Бачковски манастир. Според  авторите на статията, въпреки че винопроизводството в България е „пострадало по време на комунизма, сега млади ентусиазирани хора произвеждат превъзходно вино от характерни местни сортове“.

„Мавруд“ е най-предпочитаното червено грозде, от което местни майстори произвеждат силно,

таниново червено вино, коментират от „Wine Enthusiast“. Сред другите предпочитани сортове са „Каберне Совиньон“, „Сира“, „Мерло“ и „Рубин“. Белите вина се произвеждат от местните сортове грозде „Мискет“ и „Димят“, както и от международно признатите „Шардоне“ и „Вионие“. Те могат да бъдат свежи, произведени в инсталации от неръждаема стомана, или плътни, отлежали в дъбови бъчви, се отбелязва в статията. Експертите препоръчват ценителите на качественото вино да посетят Пловдив и региона преди 2019 г., когато вторият по големина град в България ще бъде Европейска столица на културата и ще посреща повече гости от обикновено.

 

Според членовете на журито от „Wine Enthusiast“

най-атрактивната винена дестинация за 2017 година в света е високопланинският анклав на Аржентина – Кафаяте.

Според авторитетното издание мястото комбинира магията на виното с невероятни пейзажи, обаянието на местни занаяти и уникална гастрономия. Експертите посещават Аржентина през септември, когато са най-приятните температури в страната и валежите намаляват. Зимата в страната настъпва през юли и август, а гроздовата реколта се прибира февруари и март. В Кафаяте винопроизводителите комбинират възможността за дегустация на Дионисиевата напитка с разходка на гърба на мулета, разглеждане на местните лозови масиви и на природните забележителности.

 

Сподели във Facebook