Акад. Григор ВЕЛЕВ (1935-2020)

За да се разберат механизмите, които предизвикаха Втората световна война и последиците от нея, е необходимо да се познават основните движещи сили на тежката политическа конфронтация, завършила с война.

След Първата световна война се формираха редица социални движения и партии, които предложиха нов социален режим на фона на един агресивен национализъм.

В Италия се появява „Националната фашистка партия”.

Нейните членове и привърженици се декларират като „фашисти

Фашизмът като идеология и практика възниква в Италия по време на Първата световна война като алтернатива на либерализма, марксизма, анархизма и традиционния консерватизъм.

Бенито Мусолини – основател на Националната фашистката партия

Бенито Мусолини, известен като Дуче, основава фашисткото движение на 23 март 1919 г.

Мусолини е роден на 29 юли 1883 г. в Предапио, град в провинция Форли-Чезена в Романя.

Семейството му не е толкова бедно, колкото твърди по-късно самият Мусолини, когато се гордее, че е „човек от народа“.

Бащата Алесандро Мусолини, е ковач, журналист и социалист, а майка му Роза Малтони е благочестива католическа учителка.

Мусолини учи в интернат, ръководен от салезиански монаси във Фаенца.

Като малък Мусолини е буйно момче и учителите не успяват да го контролират. Поради непослушание е изключен. Преместен е в друго училище във Форлимпополи, откъдето също е изключен. 

Все пак Мусолини постига добър среден успех и се дипломира като начален учител през 1901 г.

През това време той изучава идеите на философа Фридрих Ницше, социолога Вилфредо Парето и синдикалиста Жорж Сорел.

Политическата му кариера става под влияние на политическите идеи на баща му, които  съчетават възгледите на анархисти като Карло Кафиеро и Михаил Бакунин, военния авторитаризъм на Гарибалди и национализма на Мацини.

Бенито Мусолини

През 1912 г. Мусолини е водещ член на Националното ръководство на Италианската социалистическа партия (ИСП), но е изключен заради застъпничеството си за военно участие в Първата световна война, противоположно на позицията на партията за неутралитет.

Мусолини служи в Кралската италианска армия по време на войната, докато не е ранен и освободен през 1917 г.

Мусолини осъжда остро ИСП, а възгледите му вече се съсредоточават върху национализма вместо върху социализма и по-късно основава фашисткото движение, което се противопоставя на егалитаризма, а вместо това проповядва революционен национализъм, надхвърлящ класовите граници. 

След похода към Рим през октомври 1922 г. Мусолини става най-младият министър-председател в италианската история до назначаването на Матео Ренци през февруари 2014 г.

Той управлява Кралство Италия като министър-председател от 1922 до 1925 г., когато отхвърля демокрацията и като диктатор до 1943 г., след като установява първата фашистка диктатура.

В рамките на 5 години Мусолини установява диктаторска власт, както с правни, така и с извънредни средства, и се стреми да създаде тоталитарна държава.

След отстраняването на цялата политическа опозиция чрез тайната си полиция и забрана на трудовите стачки, Мусолини и последователите му консолидират властта си чрез редица закони, които превръщат нацията в еднопартийна диктатура.

През лятото на 1941 г. Мусолини изпраща италиански войски за нахлуването в Съветския съюз, а през декември Италия обявява война на САЩ.

През 1943 г. Италия претърпява тежки загуби: до февруари Червената армия напълно унищожава италианския контингент в СССР, през май силите на Оста губят в Северна Африка, на 9 юли съюзниците нахлуват в Сицилия, а след Битката при Курск става ясно, че германската офанзива върви към провал.

В резултат на това в началото на 25 юли Големият съвет на фашизма сваля доверието си от Мусолини. Това е добър повод да бъде свален от крал Виктор Емануил III чрез военен преврат, организиран от генерал Бадолио през 1943 г.

На 12 септември 1943 г. при Операция „Дъб” Мусолини е спасен от плен от германски парашутисти и командоси от Вафен-СС, водени от майор Ото-Скорцени.

След среща с освободения бивш диктатор Адолф Хитлер поставя Мусолини на власт на марионетния режим в Северна Италия, известен като Република Сало. Той става лидер на Италианската социална република (германска марионетна държава) в окупирана Северна Италия. Мусолини заема този пост до смъртта си през 1945 г.

В края на април 1945 г., след почти пълната загуба, Мусолини и неговата любовница Клара Петачи се опитват да избягат в Швейцария, но и двамата са заловени от италиански партизани и са екзекутирани чрез разстрел на 28 април 1945 г. край езерото Лаго ди Комо. След това тялото му е отнесено в Милано, където е окачено с главата надолу на бензиностанция, за да се потвърди публично смъртта му.

Томове от изданието „История на българите от Македония“ на акад. Григор Велев можете да намерите в книжарници Сиела и Хеликон. Цената на том I част I е 19.20 лв., на том I част II и част III е 20.00 лв., на том IV е 25.00 лв.

Излезе и том VI от „История на българите от Македония“, който се предлага в книжарница „Хеликон“. Цената е 25 лв.

Сподели във Facebook