През 2006г. стокообменът между нашата страна и Индия е възлизал на 79 млн. щ.д. , през 2016г. - на 215 млн.  През изминалата година българският износ за Индия нараства с 29% спрямо 2015 г., достигайки 80 млн. щ.д. Тенденцията за неговото увеличение се запазва и през първото тримесечие на 2017 г., отбелязвайки ръст от над 176%. Това стана ясно по време на среща между  заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и посланика на Индия Н.Пр. Пуджа Капур.

Надяваме се тази тенденция да се запази и да продължим да развиваме търговските връзки между нашите  две държави“, заяви зам.-министър Манолев, като подчерта, че много индийски компании вече оперират в страната ни, а български фирми реализират не само експорт, но и мащабни проекти в Индия. Последната по-значима индийска инвестиция у нас бе реализирана в началото на тази година, когато индийската компания „Фюджи“ откри център за аусторсинг и ИТ услуги в София. Понастоящем за индийската компания в София работят около 50 души, като до края на 2017 г. се планира броят на назначените специалисти в София да бъде удвоен и да нараства до 2019 г., когато прогнозите са да се разкрият 300 работни места. „Това е сектор, който има голям потенциал и към който проявяват все по-голям интерес индийски компании“, допълни българският заместник-министър.

Като други сектори, освен ИТ,  с потенциал за развитие са: селскостопански продукти, храни и напитки, парфюмерия и козметика, продукти на химическата промишленост (изкуствени торове, химически съединения и др.) авточасти и автокомпоненти и др. Към момента водещи стоки в износа на България са предавателни апарати за радиотелефония, инструменти и апарати за химични и физични анализи, пшеница, уреди за управление и електрическо разпределение, медикаменти и др.

 

 

Сподели във Facebook