Здраве

23 Февруари 2018

Животът днес

Йодът е изключително необходим за доброто здравословно състояние. Той играе важна роля в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, които обезпечават развитието на мозъка, на ръста, заздравяването на раните и нормалния метаболизъм. Недостигът на този елемент ограничава способността на щитовидната жлеза да изработва хормони, което води до хипотиреоидизъм. С течение на времето липсата на йод може да стане причина за увеличаване на щитовидната жлеза (гуша), която започва да притиска органите, разположени в близост. Трябва да се знае, че възрастният човек е необходимо да употребява 150 мкг йод на ден.

Признаци за дефицит на йод

Според изследване, проведено през 2017 г., около една трета от хората изпитват недостиг на йод. Как можете сами да се ориентирате, че сте един от тях:

1. Рязко увеличаване на теглото

Може би най-забележимият признак за недостиг на йод в организма е неочакваното качване на теглото. Когато при човек и наред обмяната на веществата, храната се превръща в енергия. Хипотиреоидизмът обаче забавя метаболизма и калориите започват да се трупат като мазнини, което води до рязко напълняване. Но не бива за всяко покачване на теглото да обвинявате това заболяване. По-чести причини са употребата на излишни калории и преяждането. Ако обаче показанията на кантара не можете да ги свържете с тези фактори, трябва да се обърнете към специалист.

2. Слабост

Когато в организма ви има дефицит на йод, вие чувствате постоянна слабост. Трудно вдигате предмети, бавно се движите и т.н. Причината е, че хипотиреоидизмът забавя метаболизма и организмът ви получава по-малко енергия от същото количество храна. Мускулите ви  вече не работят така ефективно, затова се появява чувството на слабост.

3. Умора

Това усещане също се дължи на забавения метаболизъм. Но както и покачването на килограмите, умората не се дължи само на дефицита на йод. Затова не си поставяйте сами диагноза, а бъдете нащрек.

4. Опадване на косата

Това е още един сигнал, че организмът ви се нуждае от йод. Хормоните на щитовидната жлеза поддържат възстановяването на фоликулите на косъма. При хипотиреоидизъм те престават да се обновяват и с времето косата започва да опадва.

5. Суха кожа

Сухата лющеща се кожа може да е признак за недостиг на йод, защото хормоните на щитовидната жлеза помагат на клетките да се обновяват.

6. Усещане за студ

Постоянното усещане за студ също се появява заради забавения метаболизъм. На човек не му достига енергия не само за активни движения, но и за да сгрее собствения си организъм. Ако сте започнали внезапно да треперите от студ, независимо, че не сте променили мястото на пребиваването си, това е повод да посетите ендокринолог.

7. Забавен пулс

Дефицитът на йод може да накара сърцето ви да бие по-бавно заради слабостта, която засяга не само скелетната мускулатура, но и всички останали мускули в организма. Забавеното сърцебиене може да има последици – да се появят болки в областта на сърцето, както и световъртеж, предизвикан от недостига на кислород.

8. Проблеми с обучението и паметта

Хормоните на щитовидната жлеза са важни за развитието на мозъка. Дефицитът на йод може да доведе до недостиг на тези хормони, което предизвиква проблеми с паметта и обучението. Изследване, проведено през 2014 г., показало, че хипокампът (част от мозъка, отговаряща за паметта и обучението) имал по-малки размери при хора с по-ниско ниво на хормоните на щитовидната жлеза.

9. Усложнения при бременност

При бременните жени е по-трудно да получат достатъчно количество йод, защото той е нужен не само на тях, а и на плода. При неголям дефицит на йод мозъкът на бебето се развива по-лошо, а при силен недостиг плодът може за загине в утробата на майката.

10. Болезнен и нередовен цикъл

Ниското ниво на хормоните на щитовидната жлеза може да влияе върху менструалния цикъл. При дефицит на йод той е по-болезнен и нередовен.

Как да си помогнете

Според експертите най-добрите източници на йод са следните продукти:

  • Морски водорасли
  • Риба треска
  • Кисело мляко
  • Йодирана сол
  • Скариди и други морски дарове
  • Кокоши яйца
  • Риба тон
  • Сушени сини сливи

 

 

 

 

 

 

 

Сподели във Facebook