Здраве

23 Септември 2013

2787

Животът днес

100 мл ракия всяка вечер може да увредят необратимо сърцето

Редовната употреба на алкохол може да увреди необратимо сърцето, казва за credoweb.bg д-р Ели Колева, кардиолог от Варна. Става дума за „обичайните” по думите на пациенти 100-150 мл ракия всяка вечер. Хората не знаят, че дори тази, смятана за безобидна, доза нерядко води до алкохолна кардиомиопатия. При нея сърдечните кухини се уголемяват, а необходимото за изхранването на сърцето изтласквано количество кръв намалява.

Пациентите на д-р Колева, които са на 40-60-годишна възраст, имат почти всички рискови фактори, които отключват исхемичната болест на сърцето на по-късен етап – наднормено тегло, нарушена липидна обмяна, тютюнопушене и високо кръвно. В добавка пият всяка вечер 100-150 мл концентрат, а след това и вино. Редовната употреба на подобни количества алкохол има силно токсично въздействие върху сърдечния мускул.

След 10-15 години всеки трети от редовно пиещите може да развие токсичната алкохолна кардиомиопатия, предупреждава д-р Колева. Симптомите не се появяват веднага, а и когато сърцето започне да се обажда, това дълго се неглижира от пациентите. Когато стигнат до кардиолога, обикновено вече имат трайно увреждане на сърдечния мускул. Състоянието може да се лекува симптоматично, но не може сърцето да се върне до нормалните си параметри за работа дори човекът да откаже напълно пиенето от този момент нататък.

Алкохолът помага да се отпуснем, но е „полезен” само до 30 мл концентрат дневно. Над 100 мл се повишава кръвното, както и нивото на лошия холестерол. Има лекари, които съветват хипертониците да пият твърд алкохол, за да свалят кръвното. Подобни съвети обаче водят до изкривено прилагане на практика, тъй като всеки тълкува позволената доза така, както му е удобно. Д-р Колева може да отговаря на ваши въпроси във форума на credoweb.bg. В рубриката актуално ще намерите още съвети от нея за здраво сърце.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 69