Здраве

4 Септември 2019

Животът днес

Пикантните подправки като лютите чушки не само подобряват вкуса на ястията, но са и много здравословни. Известно е, че употребата им се препоръчва като профилактика срещу хипертонията и раковите заболявания.

Според специалистите лютите чушки трябва да станат задължителна част от менюто на хората. Защо?

Стабилизират кръвното налягане

Няколко научни изследвания доказаха, че съдържащото се в лютите чушки вещество капсаицин предотвратява появата на възпаления в организма и понижава кръвното налягане. Твърди се, че кайенският пипер, един от най-лютивите в света, гарантира най-добър ефект.

Намаляват наднорменото тегло

Установено е, че капсаицинът увеличава скоростта на метаболизма осем пъти. Така организмът изгаря повече мазнини, което намалява наднорменото тегло. Освен това учените са доказали, че хората, употребяващи пикантни подправки, по-малко се хранят и по-често предпочитат нискокалорични продукти.

Помагат на сърдечносъдовата система

Американски експерти са стигнали до извода, че капсаицинът предотвратява натрупването на холестерол и може да блокира гена, който предизвиква свиване на артериите. Благодарение на това се увеличава притокът на кръв към сърцето и се подобрява състоянието му.

Предпазват от рак

Много учени смятат, че капсаицинът е мощно профилактично средство срещу рак на стомашно-чревния тракт. Според статия, публикувана в The Journal of Clinical Investigation, лютите чушки спират появата на чревните онкологични заболявания и могат да удължат живота на пациентите с такава диагноза. Установено е още, че капсаицинът забавя развитието на рака на белите дробове.

Сподели във Facebook