Наднорменото тегло е свързано с различни здравословни проблеми, между които много опасни като рак и диабет тип 2. Един от методите за отслабване, доказали своята ефективност, е интервалното гладуване 16:8. При него желаещите да отслабнат имат на разположение 8 часа в денонощието, през които могат да се хранят. През останалите 16 часа трябва да гладуват, съобщава порталът Times Now.

„Даже да спазвате тази диета, важно е да знаете, че употребата на вредна или нездравословна храна в часовете, през които можете да ядете, няма да доведе до намаляване на теглото. Това е и вредно. За да бъдете здрави и бързо да отслабнете, трябва да включите в менюто си определени продукти“, съветват специалистите.

Пълнозърнести храни

Те са един от най-добрите източници на фибри и други хранителни вещества. Благодарение на тях пълнозърнестите храни препятстват резките колебания на глюкоза в кръвта и засищат за продължително време.

Ядки и семена

Експертите препоръчват ежедневно да се консумират няколко ядки или шепа семена. В тях фирите са съчетани с полезни мастни киселини и се нуждаят от дълго храносмилане, което означава, че помагат за по-бавното отделяне на глюкозата в кръвта и предпазва от резките ѝ скокове.

Яйца

Те са богати на белтъчини, което ги прави много подходящи за хора, които искат да отслабнат. Белтъчините в яйцата активизират изработването на соматотропен хормон, благодарение на който мазнините в организма се изгарят.

Плодове

Не особено сладките круши, ябълки и банани много добре се вписват в диетата. Те са източник на природни захари и удовлетворяват потребностите на организма от въглехидрати. Те съдържат и много хранителни вещества, които са важни за отслабващите: витамини, минерали, антиоксиданти. Фибрите в тях поддържат чувството на ситост и помагат на микрофлората в стомашно-чревния тракт.

Листни зеленчуци

Спанакът, руколата и различните видове зеле са богати на фибри и на хранителни вещества, които подсилват метаболизма. Те съдържат още много фолиева киселина и витамин К, влияещи върху механизма, регулиращ апетита. Подобряват и контрола върху изработването на инсулин, участващ в преработването на глюкозата.

Сподели във Facebook