Известно е, че хората, които са връстници, може да имат различна биологична възраст – някои изглеждат по-млади и като че ли са стопирали годините. Научните изследвания също потвърдиха, че стареенето може да се забави. Кои са най-достъпните начини да се съхрани младостта за по-дълго време.

Висока физическа активност

Все по-често специалистите поставят на първо място движението. Научните изследвания доказаха, че при възрастните, които са физически активни, е по-развита мускулната маса, по-ниско е нивото на холестерола, а някои функции на имунната им система са съпоставими с тези при младите хора. Учените отбелязват особено голямата полза от аеробните тренировки, благодарение на които организмът по-добре контролира нивото на захар в кръвта, укрепват и сърцето. Освен това физическите упражнения подобряват когнитивните способности, което е много важно в борбата със стареенето.

Употреба на фибри

Според експертите плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни са вълшебни продукти за съхраняване на младостта. Всички те снабдяват организма с фибри, които са важни за доброто състояние на кръвоносните съдове и поддържат дейността на мозъка. Именно отслабването на мозъчните функции се асоциира на първо място със стареенето.

Употреба на белтъчини

На възраст над 40 години организмът започва активно да губи мускулна маса – това е вторият маркер на остаряването след намалената когнитивна дейност. Специалистите препоръчват по 20-25 грама белтъчини при всяко хранене. Източниците могат да бъдат ядки, мляко или киселомлечни продукти, немазно месо, бобови култури.

Здрава чревна микрофлора

В червата се намират над 70% от клетките, които са важни за дейността на имунната система. От състоянието на чревната микрофлора зависи податливостта и към невродегенеративните заболявания, включително и към деменцията. За доброто състояние на чревната микрофлора е много важен отказът от пушене и злоупотреба с алкохол. Необходимо е да се контролира храненето, да се увеличи употребата на пресни, минимално обработени продукти, както и на такива, съдържащи пробиотици.

Повече разходки

Излизайки по-често на чист въздух и на слънце, човек се зарежда с витамин D, който предпазва от появата на заболявания, свързани с възрастта, като рак и сърдечносъдови проблеми. Научните изследвания доказаха, че достатъчната концентрация на този витамин в кръвта забавя намаляването на дължината на теломерите, което е свързано с темповете на стареене. За да си осигурят необходимата денонощна доза от витамин D, хората трябва да прекарват на слънце 15-30 минути на ден.

Сподели във Facebook