Здраве

1 Октомври 2021

Животът днес

Активният метаболизъм помага за намаляване на теглото, нормализира нивото на захар, холестерол и триглицериди в кръвта, предотвратява високото кръвно налягане. Според специалистите обаче е важно да знаем не само как да ускорим обмяната на веществата, а и как да избегнем забавянето ѝ. От кои навици трябва да се откажем:

Ограничаване на храненето

Много хора в стремежа си бързо да се избавят от излишните килограми се хранят колкото може по-малко. Прекаленото ограничаване на калориите обаче може да намали скоростта на метаболизма. Въпреки че, за да отслабне човек, трябва да употребява по-малко калории, отколкото организмът може да изгори, значителният им дефицит може да има неприятни последици за здравето.

Обездвижване

Когато човек седи продължително време, калориите, които изгаря, значително се намаляват и метаболизмът се забавя. Този проблем е особено актуален днес, по време на пандемията. Затова учените напомнят, че и у дома хората може да бъдат активни, да се движат, да правят физически упражнения, да готвят, да се качват и слизат по стълбите или да чистят.

Дефицит на белтъчини

За да не се забави обмяната на веществата и да се избегнат вредите от намаляването на теглото, са необходими белтъчини. Те помагат продължително време да се съхрани чувството на ситост и подсилват изгарянето на калориите. Белтъчините ускоряват обмяната на веществата с 20-30%, а въглехидратите с 5-10%, мазнините – с 3%.

Недоспиване

Проблемите със съня може да увеличат риска от сърдечносъдови заболявания, захарен диабет и депресии. Недоспиването забавя метаболизма и увеличава опасността от наднормено тегло.

Рафинирани въглехидрати

За разлика от сложните въглехидрати рафинираните лесно се обработват в храносмилателния тракт и водят до рязък скок на захарта в кръвта, а организмът изразходва по-малко енергия за разграждането им. Затова прекалената им употреба забавя обмяната на веществата.

Сподели във Facebook