Според учените 6 са основните навици, които ако придобием в средна възраст, ще ни направят дълголетници.

1. Планиране

Проведено в САЩ изследване установи, че хората на 50-годишна възраст, които са свикнали предварително да планират предстоящите си ангажименти, живеят по-дълго в сравнение с тези, които действат спонтанно и ден за ден. Според учените навикът да планират повишава у хората увереността в способността да контролират живота си, а това намалява нивото на стреса.

2. Интернет

Изследвания на възрастни хора доказаха, че пенсионерите, които ежедневно ползват интернет, търсят интересуващите ги информации или общуват с други ползватели, имат по-активни зони в мозъка, отговарящи за речта, четенето, паметта, зрителните особености и вземането на решения. С други думи – имат по-голяма защита срещу когнитивното стареене.

3. Куркума

Редовната употреба на тази подправка в средна възраст, а и след това, помага по-добре да се съхранят умствените способности. Основният компонент на куркумата – антиоксидантът куркумин, има противовъзпалителни свойства и предпазва от рак. Проведени експерименти са доказали, че пенсионерите, които употребяват куркума два пъти в седмицата, се справят по-успешно с интелектуалните задачи в сравнение с тези, които избягват подправката.

4. Пазаруване

По данни на специалисти от Тайван хората на средна и по-висока възраст, които самостоятелно пазаруват, увеличават шансовете си за дълголетие с 25%. Причината е в допълнителното физическо натоварване, тренирането на паметта и общуването с други хора. Всичко това оказва позитивно въздействие върху здравословното състояние. Мозъкът остава по-дълго време активен и млад.

5. Работа

Резултатите от много изследвания са установили, че върху продължителността на живота влияе усещането за емоционално удовлетворение от самореализацията. Това може да осигури работата или някое друго постоянно занимание, даващо резултат.

6. Домашен любимец

Общуването с домашни животни обезпечава психичното равновесие на хората и дава допълнителни позитивни емоции. Освен това грижата за домашния любимец изисква определена организираност, което е в плюс на дълголетието. Не на последно място – някои животни се нуждаят от ежедневни разходки, което помага да се поддържа нивото на физическа активност, да се диша чист въздух и да се разширява кръгът на общуване.

Сподели във Facebook