Здраве

4 Декември 2020

Животът днес

Хормоналният дисбаланс е проблем, който може да засегне всеки, но той често се игнорира, въпреки че влияе върху състоянието на целия организъм. Специалистите съветват да включим в менюто си 6 продукта, които помагат да избегнем това състояние:

Броколи

Сред многото полезни свойства на броколите присъства и способността им да поддържат нивото на естрогена в нормата. Освен това те са богати и на калций, което помага на жените да се избавят от предменструалния синдром. Типични за него са лошо настроение, болки в гърдите, силен глад, прекалена умора, раздразнителност и депресия. За поддържане на хормоналния баланс специалистите препоръчват употребата и на други зеленчуци от семейство кръстоцветни като брюкселско зеле и карфиол.

Мазни риби

Сьомгата, скумрията и другите видове мазни риби са полезни не само за сърдечносъдовата система, но и за регулиране нивото на хормоните. Тези риби са богати на омега-3 мастни киселини, които нормализират менструалния цикъл и помагат при поликистозни яйчници.

Авокадо

Хората, които изпитват силен стрес, трябва да включат в менюто си авокадо, което помага да се държат хормоните на стреса под контрол. Авокадото предотвратява още повишаването на холестерола и понижава риска от инсулт.

Нар

Този плод съдържа голямо количество антиоксиданти, които спират прекомерното изработване на естроген от организма. Това на свой ред понижава риска от рак на млечните жлези.

Ленено семе

То е богато на лигнани, които присъстват изключително в растенията. Тези съединения помагат да се контролира нивото на хормоните и предпазват от рак на гърдата.

Киноа

Тя съдържа голямо количество витамини, фибри и белтъчини. Благодарение на този състав киноата може да контролира нивото на инсулина и андрогените в организма. Тя е още антиоксидант и противовъзпалително средство, което понижава риска от захарен диабет и сърдечносъдови заболявания.

Сподели във Facebook