Здраве

28 Октомври 2014

1883

Животът днес

7 храни, които пречат на кожата да остарее

Стотици изследвания показаха, че антиоксидантите и други хранителни вещества забавят стареенето. Те обезвреждат свободните радикали, които са врагове на кожата. Включването на някои храни в диетата е по-ефикасно средство от приемането на мегадозите хранителни добавки. Започнете със следващите 7 най-полезни за кожата храни:

1. Шоколад
Шоколадът съдържа флавоноиди и удвоява кръвоснабдяването на кожата. Подхранването с повече полезни вещества и кислород й придава здравословен блясък. Изследване е установило, че жените, които пият какао всеки ден или хапват шоколад, подобряват значително външния си вид. След 12 седмици кожата им става 16% по-стегната, 11% по-еластична, 13% по-влажна и 30% по-гладка. Съдържанието на какаото в шоколада трябва да е 70%.

2. Цитрусови плодове
Колагенът е основната структура на кожата. Той започва да се разпада след 20-годишна възраст, но витамин С помага за възстановяването му. Доказано е, че жените, които приемат повече храни с витамин С, имат по-малко бръчки. Освен цитрусовите плодове богати източници на витамин С са ягодите, червените чушки, брюкселското зеле, наровете, мангото и кивито.

3. Домати
Червените и оранжевите плодове и зеленчуци, като доматите, съдържат много ликопен, който има естествено слънцезащитно действие. Той предпазва от слънчевите петна, изсушаването и бръчките, които причиняват ултравиолетовите лъчи.  Освен това възстановява увредените от слънчевите лъчи клетки. Изследване е установило, че ултравиолетовите лъчи са нанесли по-малко вреда на кожата на хората, които приемали ежедневно доматена паста в продължение на 10 дни.

4. Диня
Динята е богата на антиоксиданти, витамин С и ликопен. Но приносът на динята за свежа кожа се дължи най-вече на съдържащия се в нея калий. Този често пренебрегван минерал регулира баланса на водата и хранителните вещества в клетките.

5. Бадеми
Витамин Е се натрупва в кожните мембрани и обуславя влажността на кожата. Той отблъсква атаките на свободните радикали. А витамин Е в бадемите засилва отделянето на мазнини, с което поддържа влажността на кожата. Други източници на витамин Е са авокадото, тиквените и слънчогледовите семки.

6. Сьомга
Кожата се лющи при недостиг на мазнини в организма. Сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини. Доказано е, че с приемането на една порция сьомга на всеки 5 дни може да се избегне появяването на грозните, сухи предракови петна, известни като актинична кератоза.

7. Говеждо месо
Желязото помага срещу тъмните кръгове под очите. Недостигът на този елемент прави кожата бледа, при което изпъкват сенките под очите. Богати източници на желязо са говеждото месо и черният дроб. (ЖД)


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 120