Здраве

24 Декември 2020

credoweb bg

Четири типа са грипните вируси, които всяка година предизвикват епидемии, като се очакват и през този сезон. Статистиката сочи, че около 90% са от H3N2. Той е добре известен още от 1968 г., когато му е дадено името „Хонконг“. Затова усилията на медицината са насочени главно към неговото лечение и профилактика. Очаква се това да е основният грипен вирус и през сезона 2020/2021 г.

Другите три щама са т.нар. свински грип (AH1N1) и два щама от тип В – Вашингтон и Пукет.

Свинският грип засяга главно децата и хората под 65-годишна възраст. Смъртността при него е сравнително ниска, като усложнения се появяват най-вече при пациенти:

* с хронични заболявания;

* бременни;

* хора с наднормено тегло.

Доста по-опасни са H3N2 и грипен вирус В, които засягат повече възрастните хора над 65 години. За съжаление при тях се наблюдава смъртност около 0,5-0,6 на 100, коментира акад. Ангел Гълъбов от Института по вирусология към БАН. Тези негативни последствия обаче

могат да бъдат предотвратени с профилактика

Обичайното време за появата на първите грипни вълни в България е януари и февруари. Ето защо преди и по време на тяхната поява е необходимо хората от рисковите групи да вземат сериозни профилактични мерки. Акад. Гълъбов препоръчва имунизацията, но същевременно отбелязва, че процентът на ваксинираните в България е много нисък.

Много от хората разчитат на противорирусните препарати

Подходящо средство за защитата на организма срещу повечето щамове, с което медицината има богат опит, е римантадин хидрохлорид. Той притежава изразена противовирусна активност срещу грипните вируси от тип А и има антитоксично действие срещу щамовете от тип В.

„Когато бъде обявена грипна епидемия, препоръчително е хората от рисковите групи и тези, които имат контакт със заразени, да приемат по една таблетка  римантадин хидрохлорид дневно. Ако се взима профилактично, той ще потисне размножаването на вируса в организма“, съветва акад. Гълъбов.

Когато човек се разболее от грип, специалистите съветват лечението с римантадин хидрохлорид да започне още през първите 48 часа от появата на симптомите.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook