Здраве

27 Септември 2018

Животът днес

Психолозите са убедени, че хората, които са доволни от живота си, по-често стигат до преклонна възраст от неудовлетворените си връстници. А основите на дълголетието са много прости и са достъпни за всеки човек. Главното е желанието.

Кои са факторите, които могат да ви направят столетници:

Определете целта си

Да намерите целта на живота си е много важно, твърдят психолозите. Затова препоръчват този начин за постигане на психическо равновесие. Но рядко хората се замислят, че това сравнително просто действие може да удължи живота им. В края на краищата тази цел води до комбиниране на различните възможности за нейното постигане, животът на човека става по-наситен и интересен. А това ще му позволи постоянно да бъде позитивен, което повишава жизнения тонус на организма, увеличава съпротивителните му сили срещу инфекциите и вирусите и даже нормализира обменните процеси.

Различни проучвания са доказали, че повечето хора, които страдат от най-тежките заболявания, нямат никакви жизнени ориентири. Очевидно безцелното съществуване води човека до саморазрушаване.  

Спете на тъмно

В арсенала на дълголетниците съществува и правилото да се спи на тъмно. Доказано е, че различните светлинни източници като улични лампи или екраните на електронните устройства водят до нарушения в изработването на мелатонин. Този хормон на свой ред е главният фактор за добрия сън. А когато сънят на човека е непълноценен, на сутринта се чувства изморен и разбит. Следват загуба на радостта от живота и депресиите. Не бива да забравяме, че по време на сън организмът се възстановява, затова, когато отдихът е непълноценен, за дълголетие не може и да се мисли.

Хранете се правилно

Обикновено за плодовете и зеленчуците се говори във връзка с наднорменото тегло и необходимостта от спазване на диети. Но употребата на тези достъпни продукти е залог за дълъг и здрав живот. Причината е, че плодовете и зеленчуците са богати не само на витамини, но и на антиоксиданти, които са безценни в битката с рака и други опасни заболявания.

Учете повече

Високият интелект и висшето образование правят човека по-здрав и му гарантират няколко допълнителни години живот. Доказано е, че постоянното образоване и стремежът към повече знания удължават живота с минимум 5 години. Според експертите причината е, че при хората, които непрекъснато изпитват влечение към обучение, мозъкът работи по-добре и по-късно остарява, а това се отразява върху целия организъм.

Вземете си домашен любимец

Някои ги наричат дори „домашни лекари“. Много изследвания са доказали, че хората, които гледат котка или куче, са определено по-здрави. Те имат по-устойчива нервна система, сърцето им работи по-добре, кръвното им налягане е по-ниско. Освен това домашните любимци като кучетата ги принуждават редовно да се разхождат, дори да бягат. Самото пребиваване на чист въздух оказва благотворно влияние върху здравето им. Нервната им система се успокоява много по-бързо, когато в ръцете им мърка котка или на вратата ги посрещне радостен лай.

Сподели във Facebook