Здраве

20 Септември 2020

Животът днес

Злоупотребата с ултраобработените продукти е директен път към преждевременното остаряване на организма. Тази новина съобщиха испански специалисти, които наскоро завършиха мащабно проучване и определиха кои хранителни продукти хората трябва да премахнат от менюто си.

Изследването стартирало през 1999 г. В него участвали 890 души, като учените проследили как начинът им на хранене влияе върху здравословното им състояние. Най-младият участник в експеримента бил на 51 г., а най-възрастният – на 91 г. Преди началото на изследването специалистите взели образци от слюнката на всички доброволци, за да определят дължината на теломерите им, които предпазват ДНК от увреждания. Колкото по-къси са теломерите, толкова по-бързо протича процесът на стареене на организма на клетъчно ниво. Освен това всеки участник в изследването редовно попълвал въпросник, отбелязвайки продуктите, които употребява ежедневно, както и тяхното количество.

След 20 години учените получили отговор на въпроса как определени храни влияят върху кръвното налягане, риска от появата на диабет, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, както и върху скоростта на стареене.

Оказало се, че ултраобработените храни намаляват дължината на теломерите. Това се случило с доброволците, които употребяват подобни продукти не по-рядко от три пъти на ден. При тях стареенето на клетъчно ниво с цели 40% надскачало това при другите участници в експеримента. Към ултраобработените храни се отнасят кренвиршите, надениците и другите колбаси, подсладените газирани напитки и всички продукти, съдържащи много подобрители на вкуса, консерванти, оцветители, трансмазнини и захар.

Освен това нездравословното меню може да стане причина за развитието на възпалителни процеси и срив в имунитета, което също е една от причините за преждевременното стареене.

Сподели във Facebook