Здраве

18 Септември 2023

790

credoweb bg

Усложненията на диабета са коварни, настъпват при не малка част от пациентите, като могат да увредят различни органи и системи. Възможно е първо да се открие невропатията, а после и захарната болест, изтъква д-р Слави Станев, невролог в УМБАЛ „Света Анна“ в София. Заедно с ендокринолога д-р Красимир Хаджилазов той отговаряше на пациентски въпроси в онлайн дискусия по темата за диабета и неговите усложнения. При симптоми като изтръпване, парене, мравучкане в крайниците трябва скоро да се потърси направление за невролог от личния лекар.

Неочаквано бързо напълняване и инсулинова резистентност

Жена на 21 г. качва бързо килограми и за около 8 месеца става 110 кг. Установена е инсулинова резистентност, има ли риск за здравето, гласи един от въпросите. Състоянието категорично е предвестник на проблеми със здравето, коментира д-р Станев. Инсулиновата резистентност повишава значително риска от диабет, затова консултацията с ендокринолог и невролог е задължителна.

Висока кръвна захар след Ковид

След тежък Ковид, лекуван и с кортикостероиди, мъж повишава значително кръвната захар. Постепенно тя се нормализира, но остава мравучкане и изтръпване в ходилата.

В този случай д-р Станев препоръчва консултация с невролог и поне за три месеца да приема Алфа-липомакс х 2 капсули сутрин на гладно. Препаратът съдържа алфа-липоева киселина и витамини от групата В. Формулата е разработена специално, за да помогне за профилактиката и лечението на невропатията. Подходящ е и при диабетна полиневропатия, допълва д-р Станев.

Трудно свивам пръстите на краката – какво да правя?

Друг пациент споделя, че трудно свива пръстите на краката. Усеща все едно кожата под пръстите е надебеляла и те трудно се свиват. В такива по-тежки случаи алфа-липоевата киселина се комбинира и с други лекарства като обезболяващи, мускулни релаксанти и други.

Диабетната полиневропатия е заболяване на 4-те крайника. Факт е, че по-интензивно се засягат долните, но това не е задължително, коментира още д-р Станев.

Нормализиране на кръвната захар – кое е ключово

Нормализирането на кръвната захар е едно от най-важните условия за овладяване на диабета и предотвратяване или поне забавяне на усложненията.

Какви са нормалните стойности на гликирания хемоглобин при диабет тип 2? За приемливи се считат резултати под 6.5% за Европа и под 7% за САЩ, казва д-р Красимир Хаджилазов. Тълкуването на стойностите се съобразява още с възрастта и придружаващите заболявания.

Сутрин захарта ми е добре, но след хранене скача до 10

Друг въпрос гласи: „Сутрин, на гладно, захарта ми е около 5, но след като си похапна добре, става около 9-10. Имам ли диабет?“ Кръвната захар се мери 2 часа след хранене. Иначе за точно изследване се прави орален глюкозо-толерансен тест и гликиран хемоглобин, пояснява ендокринологът.

Как да се комбинират различните добавки при висока кръвна захар?

Стойностите на кръвната захар на един от участниците в дискусията са около 6,3-6,5 ммола. Личната лекарка препоръча добавки като Екодиаб или други подобни. Трябва ли да ги спра, когато вземам АлфаЛипоМакс, пита мъжът.

Всички изброени добавки действат взаимно свързано и в никакъв случай не си противостоят. Алфа-липоевата киселина може ли да се взема със други лекарства, отговаря д-р Станев. Не са познати фармацевтични противопоказания или странични ефекти и взаимодействия в клиничната практика.

Парене в ходилата – какво да е лечението

Мъж, който казва, че не е диабетик, се оплаква от сериозни проблеми с ходилата - болки в пръстите, парене, изтръпване. „Ходя като по горещи камъни“, казва той. „На какво се дължи и какво да направя, за да не ме измъчват тези болки? Не мога да обуя затворени обувки, защото пръстите ми са болезнени“, описва той симптомите.

В този случай терапията с алфа-липоева киселина е задължителна, но трябва да се прецени необходимостта и от лекарства и лечебни процедури остава, казва неврологът.

 Автор Илияна Ангелова

 

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook