Здраве

30 Януари 2022

credoweb bg

Аспиринът (ацетил салицилова киселина) е едно от най-популярните лекарства за настинка, болка или общо неразположение. Веднага след откриването на аспирина за масово приложение през 1899 г. обаче се появяват първите съобщения за тежки алергични реакции. В ерата на COVID-19 едва ли има по-често прилаган медикамент от аспирина. Той принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), конкретно клас СОХ 1 – инхибитори, към които спадат и ибупрофен, напроксен, диклофенак, индометацин, пироксикам, аналгин и др. В тази група попада дълъг списък от лекарства с различни имена, които често са в състава на различни лекарствени форми.

Лекарствата от групата на НСПВС са една от най-честите причини за прием в болница поради медикаментозна алергия. Алергията към аспирин може да бъде изолирано явление, но не са редки случаите на алергични реакции към лекарства от цялата група нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС).

Симптоми на алергия към аспирин

Алергията (свръхчувствителност) към аспирин или лекарствата от групата на НСПВС може да причини от леки до тежки симптоми. Реакциите се появяват най-често в рамките на минути до час след приема на лекарството, но се наблюдават и такива след няколко часа. Обикновено те включват:

  • Уртикария (копривна треска)
  • Сърбежи по кожата
  • Хрема
  • Зачервени очи
  • Подуване на различни участъци от меките тъкани на тялото и главата - устните, клепачите, езика, гърлото, слабините, дланите и стъпалата
  • Кашлица, хрипове или задух.
  • Спадане на кръвното налягане, учестяване на пулса, прилошаване и загуба на съзнание.

Очертават се няколко типа на реакция на свръхчувствителност към аспирин и НСПВС:

Рискът от нежелана реакция към аспирин и НСПВС се среща по-често при хора, които имат астма, полипи в носа и хроничен синузит. При тях приемът на аспирин се последва от задух, хрипове и запушен нос (назална конгестия). Това състояние е известно като респираторно заболяване, обострено от аспирин (AERD). 

Друг тип реакция се среща при хора, които вече имат хронична уртикария. Приблизително 20% до 40% от пациентите с хронична идиопатична уртикария съобщават за влошаване на уртикарията и/или поява на отоци (ангиоедем), когато приемат аспирин или НСПВС.

В редки случаи алергичната реакция към аспирин и НСПВС може да се прояви само като изолиран оток (ангиоедем) на клепачите. Наблюдава се предимно при деца и юноши  с дихателна алергия към акарите в домашния прах. 

Анафилаксия, най-тежката, животозастрашаваща реакция на свръхчувствителност към аспирин и НСПВС. Може да започне с уртикария след прием на специфично нестероидно противовъзпалително лекарство. Много често това е Аналгин, а в други случаи ибупрофен, диклофенак или парацетамол. По тази причина се определя като селективен тип на свръхчувствителност.

Кожни обриви с различен характер и с различно време на поява - минути, часове, а понякога и дни след прием на НСПВС.

Реакциите на алергия (свръхчувствителност) към аспирин или НСПВС са много често внезапни и непредвидими. Може да се появят и при хора, които никога не са имали алергично заболяване. Нещо повече - симптомите може да се изявят, след като години наред са приемали въпросното лекарство без никакви оплаквания.

Какво може да се направи

Наличието на астма, синузит или полипи не означава, че непременно ще развиете алергия към аспирин, парацетамол, ибупрофен или напроксен. Не е нужно непременно да ги избягвате. Ако обаче някога сте имали тежка реакция към НСПВС или не сте сигурни как бихте реагирали при нов прием на такива лекарства, най-добре е да се въздържате от всички НСПВС, докато не бъдете прегледани от алерголог.

Няма специфичен тест или изследване, които могат да установят риска от алергия към аспирин. Комплексната ситуацията при всеки пациент трябва да се разгледа от алерголог, който би преценил кои са утежняващи фактори (ко-фактори) за появата на алергия към аспирин и НСПВС.  Въз основа на обстойна информация за основния здравословен проблем, придружаващи заболявания, ако има такива, едновременния прием на лекарството с определена  храна, алкохол, състоянието на персонален стрес, едновременен прием с конкретно друго лекарство и физическата кондиция, специалистът ще определи възможностите за безопасна терапия на болката и температурата занапред. 

В тази връзка е добре да се припомни, че аспирин и други НСПВС са включени в състава на много лекарства без рецепта, които се препоръчват при настинка и болкови синдроми, включително таблетки за смучене. Затова проверявайте внимателно етикетите и питайте в аптеката за точния състав на препаратите, които купувате. Като алтернатива би могло да се използва ацетаминофен, но и това е добре да се консултира с лекар, защото се наблюдават реакции и към него.

Винаги споделяйте с лекуващия лекар, ако сте имали някаква реакция към каквито и да било медикаменти, особено ако става дума за тежка проява.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook