Здраве

7 Декември 2018

Животът днес

Само след няколко дни много хора ги очаква неприятен сюрприз, наречен от лекарите синдром на коледната елха. Затова Специалистите предупреждават за опасностите, свързани с гостуването на горската красавица у дома ни.

Става въпрос за алергени, обитаващи дърветата във вид на плесени. Те са повече от 50 разновидности и могат да нанесат сериозни щети на човешкия организъм. Реакцията се проявява като хрема, дрезгав глас, обриви, кашлица, кихане, проблеми с дишането, главоболие, но може да стигне до появата на различни усложнения и пневмонии. Повечето хора си мислят, че са настинали или са хванали някой вирус, но диагнозата е друга.

Според експертите около 70% от елите в гората са поразени от спорите на гъби. Попадне ли такова дърво в топло помещение и загрее ли се допълнително от светещите гирлянди, гъбичките започват стремително да се разрастват. А спорите им свободно да се разпространяват по въздуха и да проникват в дихателните пътища на хората.

Друга опасност представляват химикалите, с които се обработват иглолистните дървета против вредители. Според учените тези ели са особено вредни за пушачите и страдащите от алергии или астма.

Ако всички членове на семейството са здрави, елхата не бива да се държи вкъщи повече от една седмица, съветват алерголозите. 

Сподели във Facebook