Здраве

7 Октомври 2014

2325

Животът днес

Алое вера – растението на безсмъртието

То е една от най-често срещаните съставки в антиейджинг козметиката, тъй като забавя стареенето

Тина БОГОМИЛОВА

Чудо, растение на безсмъртието, лек от природата – все названия за алое вера. Вълшебните му свойства за здраве и красота са познати повече от пет хилядолетия. Още египетски, древногръцки и римски лечители го прилагали като лечебна билка. Било е познато и в китайската, японската, арабската и индийската култура. Индианците пък вярвали, че растението е могъщ лечител и подмладител. Алоето се споменава и в Библията, а според легендата Александър Велики завладява остров Сокотра само заради алоето, което расте там, за да лекува ранените му войници.

И макар да прилича на кактус, то е от семейството на лилиите. Алоето запазва свежестта си при условия, в които други растения биха изсъхнали и загинали. То затваря порите си, за да предотврати загубата на влага. 

По-голямата част от месестите му листа са изпълнени с прозрачно вещество, което е приблизително 99% вода. Растението съдържа десетки активни съставки, включително витамини, минерали, аминокиселини, ензими, полизахариди, както и мастни киселини. 

Алое вера е богато на много витамини - A, С, Е, фолиева киселина, холин, В1, В2, В3, B6. То е едно от малкото растения, които съдържат витамин B12. Сред минералите са калций, магнезий, цинк, хром, селен, натрий, желязо, калий, мед, манган. Билето съдържа и 20 аминокиселини, включително и всичките осем незаменими.

Алое вера е естествен източник на енергия и здраве. 

Подсилва имунната система, помага на храносмилателната и бъбреците, има антивирусно и антигъбично действие. Чудодейното растение забавя стареенето и предотвратява образуването на туморни клетки, пази сърцето, тъй като понижава холестерола и високото кръвно налягане, подобрява кръвообращението. Помага още при артрит, диабет, хормонални проблеми, астма. Препоръчва се на дамите при кисти и сраствания. Подпомага заздравяването на рани, екземи и кожни изгаряния. Чисти организма от отрови и токсини, помага при стрес и преумора. Полезно е за цялата устна кухина и венците. 

Но прозвището си „растение на безсмъртието” дължи на подмладяващите си свойства. Самата Клеопатра се е разкрасявала с него. Неслучайно и днес това е една от най-често срещаните съставки в антиейджинг козметиката, тъй като забавя стареенето. 

Алое вера има дълги и заострени месести листа, които съдържат гелоподобно вещество. Именно то се използва в лосиони за тяло, овлажняващи гелове, кремове за лице. Благодарение на високото съдържание на вода алоето е чудесен продукт за хидратация. 

То повишава еластичността на кожата и я успокоява. 

Чрез увеличения приток на кислород към клетките се засилва и синтезът на еластин и колаген. 

Древната билка се използва от дерматолозите за заздравяване на кожата след процедура дермабразио, при която се премахват белези. Помага за успокояване на кожа, претърпяла раздразнения, манипулации, изгаряния и ухапвания от насекоми.

Много често алое вера попада в шампоани, балсами и маски за коса. Прави чудеса с къдравите и сухи коси, тъй като придава блясък и лекота при оформяне и разресване. Растението се използва и за облекчаване на сух скалп и намаляване на пърхот, както и като ефективно средство срещу косопад. Маските правят гривата лъскава и тя расте по-бързо.

Алое вера попада в козметични продукти, гелове, ампули. Но също и в сокове за пиене, които обикновено се предлагат в магазините за здравословен начин на живот. Соковете обаче се консумират само след специална обработка в лаборатории. 

Чудодейното растение лекува много болежки, но с него трябва да се внимава при дългосрочна вътрешна употреба.

А освен че дава здраве и енергия, алое вера често попада в саксиите на много домове, тъй като е красиво и лесно за отглеждане. 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 117