В заобикалящата ни природа има безброй растения, много от които са истинска съкровищница на полезни за човешкия организъм вещества. В продължение на хилядолетия човекът е трупал опит и знания за техните свойства и приложение, инстинктивно търсейки закрила и упование в могъществото и силата на природата.

В наши дни ние все по-често се обръщаме към тази безценна информация, която ни дава възможност отново да се върнем към онази тайнствена и все още неразгадана докрай живителна връзка човек – природа, дълбоко закодирана в нашата същност. Връзка, без която човешкият организъм губи своята витална сила, линее и постепенно загива. Защото чрез тези дарове на природата човекът попива жизнената енергия на Слънцето и този огромен брой магически вещества, съдържащи се в тях, предвидливо и щедро поставени там от нечия благодатна и грижовна ръка. Към многото беди, които връхлитат човечеството, през последните години се добави още една – алергиите.

Според прогнозите на Световната здравна организация настоящият век ще бъде векът на алергиите.

Основните причини за тази повече от нерадостна прогноза са почти катастрофалната екологична среда, в която живее голяма част от населението на Земята, нерационалното и неприродосъобразно хранене, свързано с консумиране на множество вредни за човешкия организъм вещества, много от които безразсъдно влагани от хранителната индустрия. Безспорен факт е, че (вероятно поради генетична обусловеност) природните лечебни средства се възприемат далеч по-благосклонно от човешкия организъм в сравнение със синтетичните и по отношение на тях алергични реакции се наблюдават много по-рядко. По засега не съвсем понятен алгоритъм, упражнявайки комплексно действие с пълния набор от синергично действащи биологично активни вещества,

тези целебни природни дарове мобилизират целия жизнен ресурс на организма,

способствайки за възстановяването на неговите нормални жизнени параметри. Т.е. природните целебни средства са далеч по-приспособени към човешкия организъм в сравнение със синтетичните и в голямата си част успяват да се доберат до източника на болестното състояние и отключвайки скрития, дълбоко закодиран в човешкия организъм енергиен ресурс, да способстват за неговото ликвидиране.

Един от тези безценни природни дарове, информация за чието благотворно действие достига до нас от дълбините на вековете,

е амла. Малцина са чували за това уникално растение, у което лечебна сила имат всички негови части – кора, листа, цветове и плодове.

Амла (Emblica officinalis) е растение от семейство Млечкови (Euphorbiaceae), което се среща в горите на Индия, Китай и Цейлон. Представлява дърво, достигащо до 5 м височина, с дребни листа и малки, невзрачни цветове. Плодовете му са кръгли, около 2,5 см в диаметър, оцветени от жълто до червено-кафяво, с шест линии, разделящи ги на равни сегменти. По външен вид те твърде много напомнят плодовете на познатото у нас цариградско или бодливо немско грозде. На вкус са твърде кисели, тръпчиви и стипчиви. Зреят от ноември до февруари. Въпреки че, както споменахме, лечебна сила имат всички части на растението, най-полезни безспорно са неговите плодове. Техните магически свойства са познати на народите на Азия повече от пет хиляди години.

Амла заема важно място в лечебната практика на Аюрведа – древната индийска наука

за грижа за телесното и психическото здраве, призната от Световната здравна организация като ефективна система на алтернативната медицина.

По съдържание на витамин С (от 0,5 до 1 г/100 г) плодовете на амла са без конкуренция в природата – около 20 пъти повече от лимоните и портокалите! В едно миниатюрно плодче амла съдържанието на този безценен витамин е колкото в 2-3 портокала или лимона! В него се съдържат и редица други важни за човешкия метаболизъм витамини – бета-каротен (провитамин А), В1, В2, В3, както и ценни минерали – калций, желязо, мед, хром, фосфор и др.

Желязото и медта подпомагат активно кръвотворния апарат на човешкия организъм.

Хромът е изключително важен микроелемент, който стимулира клетките, продуциращи хормона инсулин, спомагащ за поддържане на нормалното ниво на глюкоза в кръвта. Съществува информация, че недостигът му в хранителния рацион води до повишаване на телесната маса, натрупване на мастна тъкан и повишаване на нивото на холестерол в организма.

В плодовете на амла се съдържат и внушителен брой полифенолни съединения – елагова киселина, галова киселина, кверцетин и други флавоноиди, пирогалол, кампферол, корилагин, фурозин, геранин, танини и др., които му придават мощно антиоксидантно действие, по-високо от това на „краля” на антиоксидантите сред плодовете – боровинката. По информация на американската компания Natreon, която разработи и патентова екстракт от плодовете на амла, показателят ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) на неговата антиоксидантна активност чувствително превъзхожда този на прочутите плодове акай бери и близо седемнадесет пъти плодовете на нара. Елаговата киселина има изключително широк спектър на физиологично действие

кардиопротекторно, хипотензивно, антиканцерогенно, антимутагенно, противовъзпалително, кръвоспиращо и т.н. Съществуват изследвания, съгласно които галовата киселина способства за предотвратяване на причините за коварните болести Алцхаймер и Паркинсон,  а кверцетинът чувствително намалява риска от инфаркт или инсулт, предпазва от образуването на тромби и представлява силно антихистаминно (антиалергично) средство. Установено е, че пирогалолът има антимутагенна активност – предпазва молекулата на ДНК от увреждане. Доказано е и неговото антиканцерогенно действие. Тази изключително широка палитра от биологично активни вещества в плодовете на амла им придава множество благотворни ефекти, само изброяването на които си е истинско предизвикателство.

Благодарение на мощното антиоксидантно действие те имат невероятно подмладяващо действие върху организма.

Наред с това стимулират работата на сърцето, подобряват функционирането на храносмилателната система и усвояването на храната, способстват за извеждането на токсините и за повишаването на имунитета, подобряват функциите на мозъка, тонуса на мускулите, функционирането на черния дроб, състоянието на кожата и косата и т.н.

Изключително благотворно е действието на плодовете на амла върху състоянието и функционирането на черния дроб, от който в голяма степен зависи жизненият тонус на целия организъм. Както е известно, черният дроб – главната биохимична лаборатория на човешкото тяло, е единственият орган, чиито клетки са способни да се регенерират.

По понятни причини пресните плодове на амла са труднодостъпни, но не е трудно да се намерят сушени такива или прахообразен екстракт. Широка популярност напоследък придобива маслото от амла, на което се приписват редица чудодейни свойства – предотвратяване на косопада и преждевременното побеляване, отстраняване на пърхота и успокояване на раздразнения епидермис на кожата на главата и т.н.

Със своите магически свойства амла с право се нарежда между вълшебните плодове на Изтока – годжи бери, акай бери, хинап (китайска фурма), чиито целебни и тонизиращи свойства са познати от хилядолетия.

Сподели във Facebook