Здраве

9 Декември 2014

2216

Животът днес

Аргановото масло връща младостта

Тина БОГОМИЛОВА

Аргановото масло e безценен съюзник в битката със стареенето и неслучайно си е спечелило прозвището „течно злато“. Добива се от бодливото дърво Аrgania spinoza, което расте само в югозападно Мароко. Уникалната гора се простира на площ от хиляди хектари, а милиони дървета живеят там около двеста години. Аргановият резерват е под егидата на ЮНЕСКО, но и дава препитание на хиляди мароканци. 

Аргановото масло се произвежда по древна технология. Берберки чупят ядките, смилат ги в каменна мелница и ги месят ръчно с часове. След това чрез студено пресоване се получава маслото. За един литър са необходими 80 кг ядки и 20 часа труд, затова и течното мароканско злато е едно от най-ценните и скъпи масла в света. 

Аргановото масло е богато на незаменими мастни киселини (палмитинова, олеинова и линолова), антиоксиданти, витамини и минерали. Стеролите в аргановото масло предпазват жизненоважния белтък колаген, който поддържа кожата и ставите. Фенолните съединения пък защитават тялото от свободните радикали. Аргановото масло е с високо съдържание на витамините А, Е и F.

Мароканското злато пази сърцето и кръвоносните съдове, понижава лошия холестерол и високото кръвно налягане, подобрява кръвообращението и храносмилането. Защитава черния дроб и жлъчката, помага при диабет и артрит. Притежава противовъзпалителни свойства, облекчава изгаряния и белези. Аргановото масло се смята и за афродизиак. 

Най-голяма е славата му на подмладител и затова попада в много козметични тубички и помади. Салоните за красота пък се надпреварват напоследък с оферти за арганова терапия. 

Екзотичното масло прави чудеса с кожата, като я хидратира, омекотява и освежава. Глади бръчки, лекува белези, предпазва от вредните ултравиолетови лъчи. Регулира отделянето на мастен секрет и е много полезно при акне и мазна кожа. 

Маслото от арган има регенериращи свойства – съживява клетъчните функции, предотвратява преждевременното стареене, облекчава екземи и други кожни заболявания.

Няколко капки вечер правят кожата мека като коприна. Маслото много бързо попива и се усвоява напълно. Дори е подходящо и като основа за грим.

Може да се добавят няколко капки масло от арган в лосиона за лице и тяло за хидратиране и тонизиране едновременно. 

Аргановото масло помага на бременните да се отърват от стрии, тъй като предпазва кожата от загубата на еластичност. 

Най-ефективно обаче помага на косата. Аргановото масло "заключва" влагата, прониква до косъма и почти незабавно подобрява еластичността, подхранва сухата и изтощена коса, възвръща блясъка и мекотата й, възстановява увредените фоликули, намалява цъфтящите краища и предпазва от накъсване. Аргановото масло хидратира косата и я кара да расте по-бързо. Подходящо е за всеки тип коса, особено суха, чуплива, къдрава или боядисвана. За подхранване в дълбочина затоплено арганово масло се втрива в скалпа и се разнася по дължината на косата. Ако краищата са цъфнали, може да се нанесе само там. 

Друг трик е да се добави супена лъжица арганово масло към шампоана, балсама или маската за коса. 

Аргановото масло укротява и най-опърничавата грива. То може да служи и като стилизиращ серум и с няколко капки лесно да оформи прическата, особено на суха и изтощена коса.

Мароканското злато подсилва отслабналите и чупливи нокти, овлажнява и омекотява кожата на ръцете и краката. 

Истинското течно злато не е евтино, тъй като трудно се добива и то само в Мароко. Заради високата си цена обикновено е в малки количества в козметичните продукти. На етикета на истинското масло пише 100% масло от арган или 100% Argania Spinosa Kernel Oil. Бутилката трябва да е стъклена и тъмна, за да се запазят свойствата му. Цената му е между 25 и 30 лева за 50 мл. По-евтино означава, че е менте. Трябва да е без изкуствени аромати, субстанции, сулфати и парабени.

Аргановото масло попада и в чинията. Използва се в дресинги и придава мирис на ядки. С него се подправя след евентуалната термична обработка. 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 126