Един от най-успешните методи за лечение на мозъчен инсулт е тромболизата, но за съжаление тя се прилага едва при 1% от пациентите в България. Това каза пред CredoWeb началникът на Клиниката по неврология към Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда проф. Иван Стайков.

Той заяви, че в някои лечебни заведения по света е постигната много висока цифра в това отношение. Сред тях е и българската болница, където броят на пациентите, при които е приложено това лечение, надхвърля 25%. По думите на специалиста това се случва благодарение най-вече на добрата вътрешна организация.

Златният стандарт за лечение на инсулт

Според световните златни стандарти времето от постъпване в болница на пациент с инсулт до прилагането на тромболизата трябва да е около 1 час. В Токуда обаче са успели да стопят това време до 39 мин. За кратко време трябва да се реши дали пациентът е подходящ за това лечение и да му се направи диагностика като скенер, лаборатория и някои инвазивни процедури. Проф. Стайков се похвали, че ръководената от него клиника е получил най-високото признание от Европейската асоциация по мозъчни инсулти – диамантен сертификат за покриване на всички възможни критерии.

Какво е тромболиза?

Проф. Стайков обясни, че мозъчният инсулт се предизвиква от образуването на кръвен съсирек в големите артериални съдове на мозъка или в шийния сегмент. Тромболизата представлява тъканен плазминогенен активатор, който стопява тромба. Тя се прилага до 4 часа и половина от началото на инсулта, но има и някои противопоказания, като например кръвоизлив. Резултатите са изключително добри. Пациентите излизат от болницата без неврологичен дефицит или с много лек. Следването на високите стандарти води до много добро качество на живот и възможност за бързо възстановяване на пораженията, които инсултът предизвиква в мозъка.

Какви са симптомите на мозъчния инсулт?

За да се съкрати времето от получаване на инсулта до постъпване в болница, е важно пациентът и неговите близки да могат да го разпознаят. Началните симптоми са свързани с:

  • внезапна парализа на лявата или дясната половина на тялото;
  • увисване на устната;
  • загуба на възможността да се говори и разбира;
  • световъртеж;
  • гадене;
  • повръщане.

На запад се използва т.нар. FAST тест. Започва от Face (лице) – увисване на устната в ляво или в дясно. А e от arm (ръце) – парализиране на ръката. S e speech – внезапно спиране на говора, а Т е Time (време) – бързо обаждане на бърза помощ“, обясни проф. Стайков.  

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook