Международен екип от експерти изследваха връзката между средната скорост, с която се движат хората, и преждевременната смърт. В резултат учени от Австралия, Великобритания и Ирландия стигнаха до извода, че бързото ходене може значително да понижи риска от смърт по различни причини с около 20-25 %. Според специалистите ефектът е в пъти по-силен при възрастните хора.

Известно е, че при повечето от тях ежедневната физическа активност е доста ограничена. Работният ден често не им позволява да спортуват, въпреки че и минималните упражнения са полезни за организма. Посещенията на фитнеса обаче могат да бъдат заменени с по-дълги разходки, твърдят учените. Ходенето със скорост дори около пет километра в час е полезна  физическа активност.

За да направят изводите си, учените наблюдавали как двеста британци стигат до работните си места. Оказало се, че рискът от преждевременна смърт при хората, които предпочитат да се движат пеша вместо с автомобили или градския транспорт, е чувствително по-нисък в сравнение с тези, които избягват ходенето.

Сподели във Facebook