Спазване на безглутенова диета от здрави хора не носи никакви ползи, установиха учени от Шефилдския университет, Великобритания. Те провели изследване, чиито резултати са публикувани в Gastroenterology, с участието на доброволци, които не страдали от целиакия или друга непоносимост към глутена. В продължение на две седмици те спазвали безглутенова диета. След това били разделени на две групи – едната продължила да спазва диетата още две седмици, а менюто на другата съдържало органичен глутен. Учените проследили появата на симптоми от страна на стомашно-чревния тракт (болки в стомаха, запек, разстройство или киселини) преди и след експеримента. Оказало се, че здравословното състояние на участниците в двете групи било едно и също.

„Очевидно глутенът често се приема за вреден, но зърнените храни, които го съдържат, особено пълнозърнестите, са важен източник на белтъчини, фибри и микроелементи, обобщиха авторите на изследването. – Глутенът не предизвиква проблеми със стомашно-чревния тракт при хора, които не са чувствителни към него“.

Медицинските изследвания потвърждават, че продуктите с глутен са подходящи за повечето хора, днес обаче се разпространява идеята, че те са вредни за всички. Затова много хора без каквито и да било проблеми ги избягват, което не е оправдано.

Учените напомнят, че безглутеновата диета е най-доброто средство за лечение на чувствителност към глутена като целиакията.

Сподели във Facebook