Американски експерти доказаха, че употребата на бобови култури може да предотврати появата на сърдечносъдови заболявания. Според учените, ако хората включат в менюто си боб, леща и грах, ще  намалят риска от инфаркт и инсулт с 10%. Причината е, че в тези продукти се съдържат голямо количество фибри, белтъчини и микроелементи. Освен това в тях има много малко мазнини, няма холестерол, а и са с нисък гликемичен индекс, което не предизвиква рязък скок на захарта в кръвта. Бобовите култури помагат и срещу високо кръвно налягане, срещу диабет и възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт. Ниската им употреба може да доведе до негативни промени в лигавицата на дебелото черво и в микрофлората, влияеща върху обмяната на веществата.

Специалистите препоръчват около три чаши бобови растения на седмица.

Сподели във Facebook