Босилекът през последните години стана много популярен и у нас. Смята се, че той произхожда от Индия, където се приема за второто по значимост свещено растение след лотоса. За пет хиляди години той успя да се разпространи по цялото земно кълбо и навсякъде намери свои почитатели.

От векове босилекът присъства в много ястия и салати, но някога е бил използван и с други цели. Той е открит и в древноегипетските мумии, защото е един от компонентите на сместа за балсамиране. В Древна Гърция го наричали basilikon phuton, което означава удивително, кралско, благородно растение и бил символ на траура.

Босилекът е бил използван и като лечебно растение. В Аюрведа се споменава като средство, помагащо при много болести, като антидот при ухапване от някои видове змии. Според съвременната индийска медицина босилекът оказва благотворно влияние върху функционирането на главния мозък и най-вече върху паметта.

Босилекът е богат на витамините К, А и С, на манган, мед, калций, желязо, магнезий и омега 3 мастни киселини.

Употребата на кралската подправка помага на мозъка, много добра профилактика е срещу артрит, намалява стреса, заздравява костите и оказва позитивно въздействие върху метаболизма. Тъй като той помага за разграждането на мазнините, подобрява външния вид и състоянието на кожата. Босилекът е добро дезинфекционно средство, унищожава повечето бактерии, предизвикващи кариес и възпаление на венците. Употребата му обаче не се препоръчва на бременни жени и деца, както и на хора, страдащи от диабет или заболявания на сърдечносъдовата система.

Сподели във Facebook