Здраве

9 Септември 2021

Животът днес

Международен екип от учени проведе мащабно изследване и установи, че броят на хората над 30-годишна възраст с повишено кръвно налягане е скочил два пъти през последните 30 години. Най-неприятното е, че над половината от тях не получават никакво лечение.

Хипертонията е най-разпространеният рисков фактор за инсулт, увеличава опасността и от сърдечносъдови заболявания. Днес от високо кръвно налягане страдат все по-млади хора. Много от тях са убедени, че заболяването ще ги подмине заради възрастта им. А тези, които са наясно с диагнозата, не посещават лекаря, защото според тях е рано да започнат да пият хапчета. В резултат, независимо от съществуващите достъпни методи на лечение, които включват не само таблетки, а и правилно хранене и физическо натоварване, жертвите на хипертонията се увеличават.

Тези проблеми съществуват не само в бедните, а и в богатите страни, показаха резултатите от изследването, публикувани в престижното медицинско издание The Lancet.

По данни на Световната здравна организация всяка година 8,5 млн. души умират вследствие на хипертонията. Причините са инсулт, сърдечна недостатъчност или отказ на други органи като бъбреците.

За да направят своите изводи, авторите на изследването анализирали данните в 184 страни. Ако през 1990 г. на планетата е имало 648 млн. души с хипертония, то през 2019 г. техният брой е скочил на 1,3 млрд.

Сподели във Facebook