Бъдете щастливи вътре в себе си


С проф. Дейвид Уокър, човека, преборил рака, разговаря Мирослава Кирилова

Омръзна ли ви от черни статистики, от негативни новини – коя от коя по-потресаваща? Сигурно. Ето защо в. „Живот и Здраве” потърси добрата новина, за да повдигне настроението ви и да разведри духа ви. Сега ще ви запознаем с един американски биофизик, който открива алтернативен метод за лечение на рака. Проф. Дейвид Уокър беше в страната по покана на първата му българска пациентка – Жана Иванова, която успешно се е излекувала от рак на дебелото черво. Теди и Силвия Кацарови заедно с фондация „Утре за всеки” организираха пребиваването му у нас. Професорът се срещна и разговаря с над 2000 българи, засегнати от рак, изнесе серия от лекции, проведе срещи, разговори  и  консултации, свързани с неговата клиника в Сан Карлос, Мексико, както и с прилаганото от него лечение на онкоболни пациенти от цял свят. Идеята на проф. Уокър е да обучава безплатно наши медици в своята методика, да помогне за информираността на българите относно различните методи на лечение. Освен рак на дебелото черво той лекува и рак на черния дроб, на гърдата и на кожата. Успеваемостта му е между 80 и 86 процента.
„Той не прави нищо магическо, коментира Нина Хаджийска, която е ръководител на фондацията и също е засегната от тежката болест, но е успяла да се излекува. Професорът прилага освен медикаментите, които той самият е създал, и познатите ни методи: психотерапия, рейки, медитация, личен хранителен режим.” Революционният метод на проф. Уокър е свързан с вкарване в организма на болния екстракт от билки, които за разлика от химиотерапията не убиват и здравите клетки наред с болните. В основата на лечението на рака са поставени храната, билките, движението и най-вече силната воля и желание на пациентите да надвият това жестоко заболяване.
 

- Проф. Уокър, какви са впечатленията ви от България?
- Моите впечатления и като човек, и като професионалист са прекрасни. Бил съм в много градове, срещал съм хиляди хора, но никъде не съм бил приеман като семейство. Това е изцяло ново преживяване за мен.


- Какви са основните здравословни проблеми на българите?
- Тук е много по-различно от Мексико и САЩ. Хората не следят здравословното си състояние и наистина срещнахме много тежки случаи. Здравословните проблеми произтичат от това, че хората не са информирани достатъчно за важността на прегледите, за другите, нехимични лекарствени средства – тези от природата. Ето защо ние търсим натуралните неща, така че да помогнем на човека. Лошото е, че здравословните проблеми до някаква степен касаят образованието. Аз съм учен и биофизик, аз не съм лекар и моята работа е да уча хората. И мисля, че това образование може да се доразвие тук. Можем да помогнем на семействата да направят верния избор, да вземат правилните решения.


- Проф. Уокър, ще ми разкажете ли за клиниката в Мексико?
- С удоволствие. Преди да решим да я превърнем в болница, ние искахме да бъде малка клиника, за да се справим с 24-часовите операции. Имахме над 500 легла и въпреки че клиниката е малка, ние правим усилия да спасим много хора. Вече имаме 600 легла, половината от които са за Международния детски център за борба с рака. Деца от целия свят могат да дойдат и лечението ще е безплатно. Това е много лично за мен и аз продължавам да го правя.

- Всеки ден работите с хора, какво ви мотивира?
- Преди 16 години ми казаха, че няма да живея повече от 3-4 месеца. Един лекар и трима специалисти по онкология ми предрекоха фаталната диагноза. Това наистина отваря очите за живота. Като биофизик и учен аз трябваше да проуча всичко за моя рак, за това какво можех да направя за състоянието си, за което бяха установени пет различни диагнози, събрани от различни места. Нямаше доктор в целите Американски щати, който да ми каже, че имам шанс да живея. Ето защо следващите две години започнах да се лекувам и да експериментирам. Пазя всичките си записки и така направих „Протоколът” – терапевтични правила, които развих през годините. И той проработи. И други хора започнаха да се обаждат. Съвсем скоро дори лекари започнаха да ми звънят да им помогна с разработването на програми за техни пациенти, който не реагират на лечението. Всичко започна така. Мотивацията у мен обаче не е свързана с материалните неща. Те са нищо. Не ме интересува каква кола карам, за мен парите не означават нищо. Това е моят живот, това е, каквото мога да правя. Ще дойдат и по-добри времена, ще има много подобрения, съвсем скоро аз ще бъда забравен. Но засега това е най-голямата защита, която можем да предложим на хората. Мисля, че е време да споделим този опит, и аз съм готов да го направя на добра воля, наистина безплатно.   
     
- Как избирате кои хора да приемете в клиниката си?
- Пациентите изпращат цялата информация за здравословното си състояние на електронната ми поща. Заедно с медицинския борд на клиниката два пъти седмично разглеждаме случаите на хората, които чакат за лечение. Аз и още трима лекари решаваме да приемем или не определен пациент. Предписваме индивидуална терапия и я изпращаме на пациента по електронната поща. В клиниката приемаме по-тежките случаи. Много е трудно да избираш. Да бъдеш изцяло честен със семействата на болния. Когато дойдат обаче пациенти в много напреднал стадий на рака, които имат малък шанс да оцелеят, ние предпочитаме да ги отпратим. Лечението ще им струва много пари и ние не искаме просто да им ги вземем, а терапията ни да има резултат. Разбира се, ние им го казваме и обясняваме защо. Никога не сме отказвали лечение на пациент. Единствените, които сме връщали, са тези, при които черният дроб е увреден над 70%.
- Какви са впечатленията ви от България?
- Моите впечатления и като човек, и като професионалист са прекрасни. Бил съм в много градове, срещал съм хиляди хора, но никъде не съм бил приеман като семейство. Това е изцяло ново преживяване за мен.


- Ще пожелаете ли нещо на нашите читатели?
- На всички, които четат вестник „Живот и Здраве”, искам да кажа, че ако социалното напрежение е много силно и вие непрекъснато искате да чуете, че сте успешни, бъдете уверени, че това е така. Но преди всичко вие трябва да сте щастливи вътре в себе си. Гледайки напред към бъдещето, направлявайте сами пътя си. Всички гледат настоящето, какво се случва днес, и не мислят за утре. А това е важно и в материален, и в духовен аспект, защото ако не работиш – няма да имаш пари. Със здравето е по същия начин – инвестирайте в него, преглеждайте се, грижете се за себе си днес, за да бъдете щастливи дълго време.   


Цитат
Мисля, че е време да споделим този опит, и аз съм готов да го направя на добра воля, наистина безплатно

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 93