Здраве

27 Януари 2014

12378

Животът днес

Бърза реакция спасява детето при вдишване на чуждо тяло

Доц. Цоло Цолов, началник отделение “Ендоскопия”, катедра с клиника УНГ при МУ, София, база УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”

 

Аспирацията на чужди тела в дихателните пътища е съпроводена с драматични моменти и нерядко с фатален изход и все още е сериозен проблем в оториноларингологичната и педиатричната практика. 

Под „чужди тела” трябва да се разбират всички предмети от външен или вътрешен произход, способни да запушат частично или напълно просвета на някои от елементите на дихателната система - носни ходове, ларинкс, трахея, бронхи. Чуждите тела попадат в дихателните пътища по време на игра, хранене, плач, смях, кашлица. Намиращите се в този момент в устата предмети или хранителни материи се увличат от въздушната струя и лесно преминават през гласната цепка. 

Чуждите тела в носните ходове почти изключително се дължат на моментното настроение на деца, които си натикват в носа предметите, с които си играят – копчета, мъниста, стотинки, бобени и царевични зърна, парчета от писалки, играчки и др.

Наблюдаваните от нас чужди тела са от най-различен произход: 

растителни (семки, ядки, зърна, класове от треви и др.), от неорганичен (метални, стъклени, пластмасови), от животински или ендогенен (кости, месо, зъб или парчета от него при ваденето му и пр.). Разбира се, не са редки и случаите на множествени и разнородни чужди тела – напр. фъстък и парче от черупка на орех.

Чуждите тела в дихателната система са проблем главно на детската възраст. Сравнително рядко се наблюдават чужди тела в дихателните пътища при възрастни, и то най-често при някои специфични състояния – след напиване може да бъде аспирирана дори част от зъбна протеза, част от костта от пържола или прешлен от пилешка шийка и т.н. 

При проучване на 1179 деца със съмнение за чужди тела в дихателните пътища такива бяха открити при 717 пациенти (60,8%). В 51,25% те бяха локализирани в десния главен белодробен бронх, в 36,30% - в левия главен бронх, в 9,25 % - в трахеята, и при 3,20% - двустранни. 

Що се отнася до възрастта на пациентите, тези инциденти се случват най-често при децата на възраст от 1 до 3 години – 78,4%. Следват бебетата от възрастовата група 6 месеца – 1 година, групата на 4-7-годишните и от 8 до 14 години. Момичетата леко доминират над момчетата.

От извадените чужди тела най-често се срещат слънчогледови семки (22,3%), следвани от фъстъците и орехите. Бобените зърна представляват едва 2,9% от случаите, но са най-честата причина за смъртен изход заради големия размер на зърното и набъбването му във влажна среда. По научни данни смъртността при аспириране на слънчогледови и тиквени семки стига до 2-3%, при ядки от орех, фъстъци, бадеми – 5-7%, при зърна от зрял фасул – 11-18%. 

Тези констатации  налагат сериозно необходимостта от засилване на профилактичната дейност в това направление и от повишаване битовата култура на нашия народ. 

Недопустимо е на деца с по два или четири зъба в устата да се дават слънчогледови семки или фъстъци! 

Аспирираното чуждо тяло, ако не бъде извадено веднага, остава фиксирано в някои от отделите на дихателната система. Острите прояви като кашлица, задух и цианоза (посиняване) могат да намалеят и изчезнат, като настъпва периодът на „мнимо благополучие”. Този период е с различна продължителност, която е в зависимост от произхода, големината и локализацията на чуждото тяло и съответства на степента на функционалните нарушения, които то причинява. Този период е последван от стадии на възпалителни промени в бронхиалната система и белодробната тъкан, като се оформя клиничната картина на възпалително белодробно заболяване с кашлица, различна по характер и сила, храчки, температура, интоксикация - често се наблюдава картината на хроничен бронхит, хронична пневмония, бронхиектазии, белодробен абсцес и пр. В тези случаи се говори за „хронично чуждо тяло”, чието диагностициране не е лесно и изисква голям клиничен опит. В нашата клиника сме отстранявали чуждо тяло - цяла тиквена семка - на 195-ия ден след инцидента!

Симптомите, въпреки многообразието на чужди тела по произход и големина, се характеризират с няколко момента – внезапно начало, цианоза и кашлица. В болшинството от случаите инцидентът е забелязан от родителите. Кашлицата е силна, но не е постоянна и е възможно скоро да спре – при фиксиране на чуждото тяло в някои от сегментите на дихателната система. 

При малка част от случаите (2-5%) чуждите тела се изкашлят спонтанно, но на това не бива да се разчита. 

В дома, в условия на неотложна спешност, може да се приложат някои „хватки“: тръскане на детето с главата надолу или „метод на Хаймлихт“ – със силен натиск върху диафрагмата да се направи опит да се изтласка чуждото тяло с помощта на остатъчния въздух в белите дробове. 

При чуждо тяло в дихателните пътища при децата единственото лечение е изваждането му. Ние сме убедени и държим на практиката да се проверяват всички случаи, даващи основание да се предполага наличие на чуждо тяло в дихателните пътища. Детето трябва да се заведе в най-близкото лечебно заведение с операционен блок и да се извика екип за ваденето на чуждото тяло - принципът „здравият пътува – болният чака“. Защото едно фиксирано чуждо тяло по време на транспорта може да стане подвижно, а оттам да предизвика ларинго- и бронхоспазъм с летален изход. 

Не съществуват противопоказания за извършването на бронхоскопия при оправдано съмнение за чуждо тяло в дихателните пътища. По отношение на семейството основен фактор си остава повишаването на битовата култура на родители, баби и дядовци – на малки деца не бива да се дават ядки, семки, дребни монети, царевични и бобени зърна, гайки, мъниста, малки парчета от играчки; месните супи и каши да бъдат редовно проверявани за малки костици. Децата да бъдат научени, че не бива да приказват и да се смеят, докато ядат, и родителите първи да дават пример за това.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 85