Чанти от билбордове, полилеи от рендета

С Юлиян Кирилов разговаря Саша Маркова

Юлиян Кирилов се занимава от 15 години с шиенето на кожени чанти, но от близо 6 заменя естествения материал с рециклиран. От него той изработва най-различни причудливи предмети - от чанти и портмонета до полилеи.

- Г-н Кирилов, как използваните вещи се „раждат” за втори живот?
- Аз ги измислям като дизайн, модели и кройки, брат ми ги изрязва, а други две колежки ги зашиват. Изработваме ги от необичайни рециклиращи се материи като обвивки от пакети на кафе, гуми от коли, стари дънки, вестници, билбордове, опаковки на прах за пране. При мен всичко започна като хоби и не беше бизнес ориентирано, но с времето се възвърнаха вложените инвестиции.

- Откъде дойде идеята за рециклираните материали?
- От Барселона, там видях дизайнери, които използват всякакви материали, не изхвърлят нищо и не цапат. Изработваха различни аксесоари като брошки, обици, шноли, пръстени, чанти, лампи. В Западна Европа има и специализирани панаири, които стимулират използването на стари вещи. Вместо да ги изхвърляш, им даваш втори живот. Всеки един ден от тези панаири е тематичен, първия ден може да се майсторят бижута от намерени неща по улицата, втория ден лампи, третия чанти и т.н. Ето откъде заимствах идеята. Първото, което направих преди шест години, бяха 50 чанти от стари билбордове.

- А с билбордовете откъде се снабдихте?
- От приятели, които работят в рекламни агенции. Обикновено билбордовете ги нарязват или изгарят, но ние ги взехме, за да направим чанти. Доста хора започнаха да правят като нашите чанти, затова включихме вестници, списания, стари партитури... Освен чанти от тях правим портмонета, играчки, аксесоари. За да е по-здрава хартията, отдолу я подлепваме с платове или винил, а отгоре правим прозрачно покритие против мокрене, комбинирано с други материи. Например при портмонето отделът за стотинките е направен от пликче на кафе, а капачето - от вътрешна гума на кола, преградата за кредитните карти е от опаковка на прах за пране, преградата за личните карти е от кутия на мляко или сок. Основата на портмонето е направена от билборд, а лицето може да е стара хартия от Кореком, социалистически вестник от 80-те години или използвани релефни тапети. Много вървят портмонетата с нотни партитури, които са идеален подарък за хора, занимаващи се с музика. Чужденците се впечатляват от портмонета с карта на София, дори могат да намерят квартала, в който са отсядали.

- Предизвикват ли емоции предметите, които изработвате?
- Ако си с чанта за лаптоп, направена от вестник „Демокрация”, и си в градския транспорт, всички ще те гледат и ще се опитват да я прочетат. Обикновено хората започват да се шегуват и разговорите стават повод за запознанство или пък провокация за приятели и познати. Един от последните ни модели чанта за лаптоп отпред е изработена от вътрешното пликче за вино с пластмасова канелка, която е атракция, когато влезеш с нея в заведение.
В момента хит при нас са обиците с щипки, на които можеш да си закачиш билети, дъвки, бонбони... Подобно на статус във Фейсбук, ако ти се пътува, си закачваш билети, ако ти е тъжно, си закачваш бонбони или пакетчета от чай.
Имаме и значки, изработени от рекламни каталози с надписи „Зелен грах – 2,50 лв.”, „Лютеница хорце”, „Свинска шунка – 6 лв.”, Тоалетна хартия”, „Компот от сини сливи”.

- А откъде се снабдявате с материалите?
- Основно от антиквари. Всяка събота и неделя ходим на битака и там откриваме големи съкровища, например вестници от 20-те години на миналия век, нотни чернови на музиканти, вестници и списания на 20-25 години. Имахме дори една доста голяма колекция от вестник „Таймс”. Чужденците най-много харесват кирилицата върху чантите и портмонетата и искат да ги отнесат като сувенири от България.

- Колко дълго живеят чантите и портмонетата?
- Употребата им е до 2-3 години както на обикновените велурени чанти. Целта ни е да провокираме хората с артикулите, които правим, и да ги забавляваме. Те са и уникати, защото няма как материалите да се повторят.

- Полилеите от какво са изработени?
Предимно от стари хартиени менюта на ресторанти, от кройки на сп. ”Бурда” и стари вестници, сглобявани като оригами от леля ми. Други са изработени от кутии на протеини за културисти и туби от почистващи препарати. Хит са полилеите от метални рендета, които са много подходящи за осветление в кухнята.

- Какво представляват играчките?
- Играчките са 9, всяка с име и своя индивидуалност, освен това си имат и полезна функция, например рибата е с обратна захапка - джоб, в който можеш да поставиш нещо, в хрилете с ципове също можеш да скриеш разни неща. Рибата е дълбоководна, затова свети отпред като лампа. Люлин 5 е интерактивна играчка с тик-так копчета по цялото тяло, може да се закопчава в 34 различни позиции. Всички играчки са изработени от малки парчета плат, останали при изработката на мебели – изкуствена кожа, дамаска, лачена кожа, стари дефектни платове или дънки, ципове, папки за документи и т.н.

- Коя е най-екстравагантната ви поръчка?
- За наша клиентка изработихме чанта със снимки на тема алпинизъм от специализирани списания, които тя ни донесе. Така чантата стана уникална за човека, за когото беше предназначена. Другият вариант е клиентът да си избере от нашите материали, например статия от стар вестник, и ние да изработим портмонето или чантата.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 165