Учени от университета в Западна Австралия твърдят, че само чаша чай или шепа боровинки при ежедневна употреба понижават риска от сърдечносъдови заболявания. За да стигнат до този извод, специалистите анализирали данните на 53 000 доброволци, които попълвали периодично тестове, касаещи хранителните им навици – какви продукти и колко често ги употребяват. Изследването продължило 23 години, като накрая учените оценили здравословното състояние на участниците в него. Оказало се, че при доброволците, които употребявали на ден около 500 милиграма флавоноиди, бил понижен рискът от появата на исхемична болест на сърцето, инсулт и заболявания на периферните артерии.

Известно е, че флавоноидите имат противовъзпалителни свойства и се борят със свободните радикали. Необходимото количество флавоноиди, гарантиращо доброто състояние на сърцето, се съдържа в чаша чай или шепа боровинки на ден. Учените подчертават, че колкото повече вредни навици имат хората, толкова повече се нуждаят от флавоноиди.

Сподели във Facebook