Само една чаша чай на ден може да поддържа сърцето ви в добро състояние, убедени са учени от болница „Джон Хопкинс“ в Балтимор, САЩ. Според тях ободряващата напитка понижава риска от инфаркт на миокарда и други сериозни сърдечносъдови проблеми с 35%. Специалистите не правят разлика между зелен и черен чай. Те обясняват положителния ефект на чая със съдържащите се в него биофлавоноиди, които забавят отлагането на калция върху вътрешната повърхност на коронарните артерии. Известно е, че така започват здравословни проблеми като  исхемичната болест на сърцето.

Експертите представиха резултатите от своето проучване на среща на Американската сърдечна асоциация, която се проведе на 8 май във Финикс. Те заявиха, че са провели независимо изследване и не са ползвали финансови средства от заинтересовани комерчески структури. В близко бъдеще резултатите от тяхната работа ще бъдат публикувани в научните издания.

За да направят изводите си, специалистите провели изследване с участието на 600 мъже и жени и продължило от 2000 до 2011 г. Учените наблюдавали състоянието на коронарните им артерии и отчитали случаите на сърдечносъдови инциденти при тях. Оказало се, че при хората, които пият по една чаша чай на ден, инфарктите и инсултите са с една трета по-редки. А при участниците в изследването, които пиели по 2-3 чаши на ден, били констатирани положителни изменения в коронарните артерии.  

Сподели във Facebook