Здраве

10 Февруари 2010

4367

Животът днес

Цигарите и алкохолът не помагат при стрес

Препълнен пепелник и празна чаша. Препълнен търбух и празна глава.
Това често са делниците на стресирани, вечно бързащи хора.

Парадоксът е, че вместо да вземат мерки при голямо напрежение, някои увеличават кафетата, цигарите, сладкишите и алкохола. Доказателството е не само свръхнервният ни колега, дърпащ нервно цигара след цигара, но и данните на статистиката. Дори и по време на криза българинът харчи най-много за цигари и алкохол.

Всичко това обаче не води до утешение, а до изтощение. Уморени, изнервени и бледи хора, сънливи през деня и будни през нощта.
При хипернапрежение мозъкът ни не може да изключи дори през нощта. Безсънието е нощен спътник на тези, които имат 24-часово „работно време”. Често всекидневието на тези хора прилича на разписание с фиксирани до минута ангажименти.

Между тях са кафета и сладкиши, които подобряват настроението, бързо и евтино борят стреса. Вечер пък за отпускане преди сън служи чашата с алкохол, но обърната няколко пъти.
С всички тези „приятни” вдишвания, глътки и хапки обаче повдигаме временно тонуса си, но отлагаме елиминирането на проблема свръхнапрежение.

Какви ли гадости не са изписани върху кутията с цигари, но въпреки това хора дърпат жадно отровата. Поглъщат стотици химикали, които попадат в дробовете и кръвта и могат да предизвикат спиране на сърцето, рак, че и други страхотии. Ще чуете от мнозина, че имат роднина почти столетник, който пуши по две кутии дневно и е здрав като бик. Други ще ви кажат, че по време на Втората световна война цигарите са били раздавани на войниците за успокояване и отпускане.

Дамите често споделят, че пушенето им помага да преодолеят кавга, стрес или лошо настроение. Но това е заблуда, тъй като никотинът предизвиква изхвърляне на адреналин, повишава пулса, но намалява бързината на мисленето.

Алкохолът може и да е лекарство. Но... ефектът му зависи от дозата. Глътка успокоява, но галон разболява. С приятел на чашка човек се успокоява, подобрява настроението, премахва стреса, става по-общителен. Проблемът е, че това автоматично се повтаря и чашка след чашка трови организма и уврежда здравето си. Релаксиращият ефект на алкохола се дължи не на погълнатите градуси, а на създаден рефлекс по време на пийването. Според друга теория алкохолизъм развиват тези, които имат високи равнища на тревожност.

Работата безспорно е източник на стрес. Според изследвания дългото работно време и извънредните часове зад бюрото тежат и се отразяват повече върху здравето на нежния пол. Жените пушат повече цигари, пият повече кафе и хапват повече вредна храна в сравнение с мъжете, когато са подложени на силен стрес на работното място.

Когато нямаме време, пием кафе на гладно, хапваме сандвич накрак, а вечер се тъпчем обилно. Така дебелеем и лесно се уморяваме. Здравословното и разнообразно хранене е ключ за по-голяма работоспособност. Плодове, зеленчуци, витамини С, А, В и Е, цинк, селен, желязо, магнезий са вашите помощници в борбата с умората.

Необходимо е да синхронизирате режима на хранене с ритъма на работния си ден. Колкото и да е напрегнат денят ви, почивайте и се хранете спокойно. Въпреки натовареното всекидневие намерете време за движение. Но не от автомобила до асансьора, а поне 15 минути упражнения сутрин. А при половин час спорт е доказано, че напрежението намалява, тъй като изгаря стресовите хормони, а се повишават ендорфините, които повдигат настроението.
Също като във фитнес залата, колкото повече работите, толкова повече течности трябва да поглъщате. Те намаляват натрия, който забавя изхвърлянето на токсините.

В следобедните часове вместо кафе опитайте чаша какао. В шоколадовата напитка има магнезий, доказан антидепресант, защото успокоява и отпуска мускулите. Друга напитка, която ще изгони умората и ще ви зареди с енергия, е билковият чай - жълт кантарион, глог, женшен, ехинацея, алое и др. Тези билки стимулират имунитета и повишават устойчивостта срещу стрес и болести. Но тъй като активизират нервната система, трябва да се пият в началото на деня. Преди сън е полезно да пиете чай от мента, дяволска уста, риган, който ще нормализира съня ви и ще ви избави от безпокойството.

След напрегнатите делници се поглезете с ароматерапия, масаж, СПА процедури, медитация.

Само временно ще прогоните напрежението с цигари, алкохол, сладкиши и сандвичи. Ще го прокудите напълно с релакс, спорт, приятни емоции, хубава храна и добри приятели.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 106