Все повече доказателства се появяват от целия свят, че коронавирусната инфекция може да нанесе сериозен удар по сърдечносъдовата система. Глобално изследване, проведено наскоро в 132 медицински центъра в 36 страни, установи, че рискът е висок и при млади пациенти с COVID-19.

Известно е, че опасността от инсулт се увеличава след прекарани остри респираторни инфекции. Статистиката показва, че в първите дни след грип или пневмония той е по-висок от 3 до 7 пъти. Коронавирусът не прави изключение. Според специалистите причината е в появилите се възпаления и проблеми със сгъстяването на кръвта.

През март група американски учени представиха резултатите от анализ на 28 хиляди медицински досиета на пациенти от 54 болници в САЩ. Инсултът поразил предимно възрастни хора на около 69 години, които страдали главно от хипертония, повишен холестерол и диабет.

След новото изследване обаче учените направили тревожни изводи - COVID-19 може да предизвика инсулт и при по-млади пациенти, които нямат съпътстващи заболявания. От 432 души с остър исхемичен инсулт, включени в изследването, 104 (21,4%) били на възраст под 55 години.

Сподели във Facebook