Д-р Христина Хайдудова: Преди солариума идете на дерматолог

Много се изговори и написа за вредното въздействие на изкуствената светлина в солариумите. Редица проучвания показват, че прекомерното им използване, особено в по-ранна възраст, увеличава значително риска от развитие на кожен рак. Все пак медицината не е в състояние да ограничи и наложи забрани за тяхната употреба, но може да информира и дава съвети за ограничаване на рисковете за нашето здраве.

Преди да решите да придобиете изкуствен тен, консултирайте се с дерматолог. Той ще огледа състоянието на кожата, наличието на пигментни образувания (бенки), херпес, възпаления, акне и други противопоказани кожни и системни заболявания. Специалистът ще ви даде съвети за използване на съответна козметика и фотозащита.
Попитайте за модела и годността на апарата и лампите. Съвременните солариуми имат мощно охлаждане и излъчват комбинирано в спектъра на UVA/UVB лъчите. Информирайте се за надеждността, хигиената на студиото, което ще посетите, и компетентността на персонала, който ще изготви за вас съответен план, честота и времетраене на облъчванията и ще ви предложи подходяща соларна козметика.

Не приемайте т.нар. фотосенсибилизиращи медикаменти, като тетрациклинови антибиотици или лечебни кремове, които увеличават кожната фоточувствителност. Не се излагайте на солариум след химически пилинг на лицето, лазерна епилация и други увреждащи повърхността на кожата естетични процедури, докато съответният специалист не ви разреши.

При наличие на акне или други кожни проблеми нанасяйте фотозащитен крем и покрийте лицето с кърпа с оглед възпрепятстване навлизането на възпалението в дълбочина и пигментиране на кожата. Заличаването на обривите от акне при използване на солариум в началото е привидно и свързано със задебеляване на роговия слой на епидермиса. След време с изсветляване на тена акнето се влошава значително.

Използвайте широкоспектърни медицински слънцезащитни продукти според типа кожа с висок фактор срещу UVA/UVB лъчи, за да покриете рисковите зони. Най-високият фактор е SPF 50+. При наличие на единични невуси (бенки) те могат да се покрият с левкопласт.

Ако след облъчването се стигне до по-изразено зачервяване, веднага хидратирайте кожата със съответните възстановяващи продукти. Не прекалявайте! Козметичният ефект трябва да бъде постигнат в разумни граници при пълна безопасност.

*Д-р Христина Хайдудова е дерматолог в Клиника „Дерматология и венерология” към УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, Плевен

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 107