Д-р Иваничка Георгиева е завършила Медицинския университет – Варна. Първата ѝ специалност е Вътрешни болести. След това взема и специалност Гастроентерология в ИСУЛ. Тази специалност я привлича, след като работи по разпределение в габровската болница, която по това време е сред най-добрите в страната като база, апаратура и екип. И до днес д-р Георгиева говори с голямо уважение за завеждащия на габровската гастроентерология през 80-те години - д-р Владимиров, от когото е научила много.

За повече от 40 години лекарски опит д-р Иваничка Георгиева е свидетел на огромното развитие, което нейната специалност е претърпяла. В работата много ѝ помага и това, че първо е специализирала вътрешни болести, защото това дава много по-широк поглед върху състоянието на пациентите. В гастроентерологията първото задължително изследване след изслушването на пациента и общия преглед е ехографията на коремните органи. Със съвременните апарати тя е изключително информативна. При част от заболяванията това безвредно и безболезнено изследване е достатъчно, за да се постави диагнозата с точност над 95 процента - например холелитиазата (жлъчнокаменната болест). Стеатозата – омазняването на черния дроб също се вижда отлично на ехографа. Апаратът насочва и за други увреждания на паренхимните органи – кисти, хемангиоми, метастази. Но в тези случаи често се налагат и други образни изследвания – компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс, както и лабораторни проби, за да се прецизира диагнозата. Ехографията има роля в много случаи и за откриването на рак на дебелото черво, защото той се изобразява като едно патологично уплътнение, наричано от специалистите „кокарда“. Ако има такова съмнение, задължително д-р Георгиева насочва пациентите за колоноскопия – единственото изследване, което с категоричност установява има ли злокачествен или друг патологичен процес в дебелото черво. Както гастроскопията установява точните проблеми в хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника. И за двете изследвания се насочват пациенти, които отговарят на определени клинични и лабораторни критерии.

Едно от най-големите постижения на съвременната гастроентерология

е откриването на връзката между хеликобактер пилори и язвената болест, категорична е опитната лекарка. Прилагането на различни лечебни схеми срещу този микроорганизъм е позволило на специалистите не просто да контролират обострянията и усложненията на язвите и гастритите, а напълно да излекуват голяма част от пациентите. Преди години хирурзите често са оперирали болни с перфорирали и кървящи язви, а с днешна дата тези интервенции са драстично намалели благодарение на консервативното лечение с антимикробни лекарства в комбинация с така наречените инхибитори на протонната помпа, които намаляват киселинността в стомаха. Затова при пациенти с оплаквания от киселини, тежест, болки в горната част на корема д-р Георгиева винаги назначава тест за хеликобактер пилори. Има различни тестове – кръвен, културелен, дихателен, фекален. Най-достъпен е кръвният тест, но след прилагане на лечението тя препоръчва фекална проба, защото заради изработените от организма антитела повторният кръвен тест може да се окаже фалшиво положителен. След ерадикацията на хеликобактер пилори много рядко се случва повторно заразяване.

Съветът на д-р Георгиева към всички хора е да подбират храната си и да се опитват да се хранят редовно в разумни количества с изобилие от пресни плодове и зеленчуци. Такъв режим би намалил значително оплакванията от страна на гастроинтестиналния тракт.

За връзка с д-р Георгиева, последвайте профила й в CredoWeb

Сподели във Facebook