Д-р Абушев е завършил Висшия медицински институт - Варна през 1988 г. и придобива специалност по урология през 1993 г.

Има сертификати по ехографска диагностика на пикочоотделителната система и ендоскопска урология. Той е с дългогодишен опит в лечението на бъбречнокаменната болест с екстракорпорална литотрипсия и ендоскопски операции главно при доброкачествена простатна хипертрофия.

Проблемите с простатната жлеза са най-честата причина пациентите да посещават уролог. Става дума за две от най-разпространените състояния при мъжете – доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) и карцином на простата. На второ място са болните с бъбречнокаменна болест, като тези оплаквания зачестяват през летния сезон.

Когато поставим диагноза ДПХ, първата стъпка е да предпишем медикаментозно лечение. Препаратите вече са съвсем достъпни, защото НЗОК ги реимбурсира в значителен процент. Безкрайно скъпите лекарства отпреди 15 години сега са на съвсем нормална цена. Това е много важно условие, като имаме предвид, че пациентите обикновено са в пенсионна възраст.

Ако медикаментозната терапия не даде нужния резултат, тогава се пристъпва към операция. Най-модерният метод, който вече масово се прилага в практиката, са т. нар. ендоскопски методи – трансуретралната резекция. Все по-редки стават случаите, в които се налага да извършваме т. нар. отворени операции за отстраняване на увеличена жлеза.    

При ендоскопските интервенции въвеждаме цистоскоп през пикочния канал в пикочния мехур и редуцираме простатата. След това предварително изрязаните частици от жлезата се аспирират и се прави кръвоспиране. Накрая се поставя катетър, който се маха само след няколко дни, а мъжът възстановява нормалния си начин на уриниране.

В сравнение с отворените операции предимствата на ендоскопските методи са значителни. При конвенционалната хирургия на простатната жлеза пациентът престоява в болницата 8-9 дни, а и рисковете са много повече. При безкръвните операции болният се изписва на втория или най-късно на третия ден, ако няма усложнения, които са изключително редки.

В лечението на бъбречнокаменната болест един от разпространените и съвременни методи е екстракорпоралната литотрипсия – извънтелесно разбиване на камъни в отделителната система. Интервенцията се извършва с т. нар. литотриптери, камъкът се разбива на по-малки частици и се елиминира по естествен път. При литотрипсията пациентът си тръгва само няколко часа след процедурата, като се предписва съответната терапия. Макар и рядко, усложнения са възможни, но се преодоляват с помощта на ендоскопските методи.

Важно е да се отбележи, че в пъти намаляха отворените операции при бъбречнокаменна болест. Единственото противопоказание за извършване на литотрипсия е големината на камъка. Ако той е над 2 см, тогава се прилагат други ендоскопски методи за неговото премахване. Тези случаи обаче са редки.

Трябва да отбележа, че нашата специалност непрекъснато се развива и ние следим най-новите световни постижения. Уролозите в страната не сме много, повечето се познаваме и отношенията са колегиални. Многото научни форуми, които се организират в България, са идеална възможност да споделяме опит. Повечето от нас участват и в международни събития, което ни позволява да си сверим часовниците. Мога да уверя, че родната урология се движи в крак със съвременните европейски и световни тенденции.   

С д-р Ивелин Абушев можете да се свържете на тел. +359892202080, а още статии и съвети от него четете в профила му в социалната платформа за здраве CredoWeb.

Сподели във Facebook