Здраве

17 Август 2016

8934

Животът днес

Д-р Захаринка Голдщайн е завършила Медицинския университет във Варна. Специализира Вътрешни болести в „Сораски медикъл център“ Тел Авив, Израел, и Гастроентерология в МБАЛ „Св. Марина“, Варна. Д-р Голдщайн е работила четири години в Онкологична болница – СБАЛОЗ, гр. Варна, и има опит в диагностициране и стадиране на онкологични заболявания - рак на хранопровод, стомах, дебело черво, първичен карцином на черен дроб, рак на панкреаса. 

В момента работи като гастроентеролог в МЦ „Санита“, гр. Варна. В кабинета разполага с ехографски апарат и извършва коремна ехография. Има сертификати за доплерова, интервенционална и ендоскопска ехография в гастроентерологията. Работи и в МБАЛ „Еврохоспитал“, гр. Варна -  Гастроентерологично отделение, където извършва ендоскопски изследвания - гастроскопия и колоноскопия. Притежава сертификат за терапевтична долна и горна ендоскопия. Извършва скрининг за колоректален карцином и вирусни чернодробни заболявания.

Пациентите, които минават през кабинета, са с много разнообразни заболявания - от леки случаи на гастрит и дразнимо дебело черво до тежки - цироза, туморни заболявания на гастроинтестинален тракт, панкреас, черен дроб.  Най-разпространени са случаите на гастрит и дразнимо дебело черво. 

Статистиката за България през последните години показва, че канцерогенните заболявания се увеличават с изключение на рака на стомаха, който бележи известен спад благодарение на своевременното лечение на хеликобактер пилори - основния причинител на това заболяване. Желателно е пациентите с оплаквания от тежест и болки в стомаха, както и с установена язвена болест да бъдат изследвани за наличието на тази бактерия и своевременно лекувани с антибиотици. В последните години се отрича голямото влияние на стреса при тези заболявания. На преден план излизат тютюнопушенето, употребата на алкохол, неконтролираният прием на нестероидни противовъзпалителни средства, към които често посягат възрастните пациенти с остеоартритни заболявания.

Ракът на дебелото и на правото черво е вторият по честота в България и при двата пола. Предразполагащи фактори са консумацията на червено месо, висококалорична храна, алкохол, мазнини, скара. Има обаче и предпазващи фактори като консумация на зеленчуци, плодове, варива, храни, богати на фибри. Симптомите за карцином на дебелото и на правото черво са много, като подуване и болки в корема, поява на запек или редуване на запек с диария, кръв и слуз в изпражненията, анемия. Смята се, че около 80-85% от случаите на рак на дебелото и правото черво са случайни, а между 15 и 25% са наследствени. Желателно е всеки човек на 50 години да си направи профилактична колоноскопия. Тези, които имат в семейството си болни от рак, независимо дали е на дебелото черво или на друг орган, се препоръчва да се изследват в по-ранна възраст - на 40 години.

Ежедневно през кабинета преминават по няколко пациенти с чернодробна стеатоза, което представлява отлагане на мазнини в черния дроб. Това е заболяване на съвременния човек, който се храни прекомерно и нездравословно, злоупотребява с консумацията на алкохол и води заседнал начин на живот. Възможна причина за това състояние са и наличието на вирусен хепатит, прием на медикаменти и др. Своевременно откриване и лечение на стеатозата, стеатохепатита, вирусните хепатити В и С могат да предотвратят развитието на цироза. Тези пациенти са и с повишен риск от развитие на рак на черния дроб, което изисква проследяване с ехография на корем на всеки 6 месеца. В последните години има значителен успех в лечението на вирусните хепатити, като при хроничния хепатит С е възможно пълно излекуване за срок от 3 до 6 месеца, при това с една таблетка дневно. Затова се препоръчва ежегодно провеждане на профилактични прегледи с изследване на чернодробните ензими, изследване за хепатит В и С и ехография на коремни органи. В кабинета ще получите профилактичен преглед, консултация и препоръки за подходящ хранителен режим, промяна на начина на живот, медикаментозно лечение и проследяване. 

Кабинетът на д-р Захаринка Голдщайн се намира в МЦ „Санита“, Варна. Работи както с направление по здравна каса, така и на свободен прием. Говори свободно руски, иврит и английски, приема и чужди туристи.

Телефон за контакт  - МЦ „Санита“, регистратура 052/57 18 18; 052/57 18 20.

Сподели във Facebook