Още Хипократ, смятан за баща на медицината, е отбелязал, че организмът силно се влияе от атмосферните явления. Той е първият медик, описал симптомите на състоянието, което днес наричаме пролетна умора.

Две хиляди и петстотин години по-късно вече знаем много за механизмите, които причиняват през пролетта чувството на безсилие, намалена работоспособност, невъзможност за концентрация, отслабване на паметта,  безсъние, при все че постоянно ни се спи, изнервеност.

Често към тези проблеми се прибавя изостряне на хроничните заболявания – резки промени в кръвното налягане и сърдечния ритъм, стомашно-чревни оплаквания, алергични пристъпи.

Според съвременните проучвания комплекс от физиологични промени в организма предизвиква пролетната умора.

На първо място трябва да се посочи нарушението в хормоналния обмен, който пряко зависи от степента на слънчевото греене.

Хормоните се влияят и от радиационните и магнитните въздействия на Земята. В условия на чести промени в атмосферното налягане, бързо преминаване от мрачни към светли дни, от ниски към високи температури адаптивните възможности на човека са поставени на сериозно изпитание.

Под влияние на слънчевата светлина в тялото се променя продукцията на хормона мелатонин,  активира се отделянето на полови хормони. Най-общо, нарушава се относителното равновесие в организма. И когато всичко това се съчетае с непълноценно хранене, изтощение от зимните инфекции, липса на движение, напрежение в работата, неприятности в личния живот, човек реагира с различни болестни симптоми.

Въпреки че вече и през зимата по магазините се предлагат много плодове и зеленчуци, те нямат същата биологична стойност като растенията, отгледани в естествения си сезон.

Затова през пролетта често се наблюдава недостиг на витамини и на желязо. Сухата кожа, тънката и разслоена коса, чупливостта на ноктите свидетелстват за недостиг на витамин „А”.

 Разстройствата на съня, загубата на апетит, нервността и избухливостта може да се дължат на липсата на достатъчно витамин В6. Мускулната слабост, задъхването и сърцебиенето при липса на друго остро или хронично заболяване най-често са последица от недостиг на витамин В1.

Липсата на достатъчно витамин С води до слабост, световъртеж, склонност към кървене (напр. от венците) и податливост към инфекции. Дори и да забележите в себе си някои от тези симптоми, не бързайте да посягате към синтетичните витамини.

Най-добре е да наваксате липсите чрез пълноценно хранене със сезонни плодове и зеленчуци или прясно изцедени сокове от тях, ако иначе дразнят стомаха ви, зърнени храни, ядки, риба и нетлъсти меса.

Ако имате пролетна умора, забравете поне временно за диетите. Дори църквата разрешава на немощните да не постят.

И докато витаминният недостиг може да се преодолее сравнително лесно, дефицитът на незаменими аминокиселини сe наваксва доста по-трудно. Затова са създадени специални препарати.

Установено е, че приемът на някои аминокиселини, като аргинин и аспартат, има сериозен принос за преодоляване на състоянията на физическа и психическа умора. Двете аминокиселини са съчетани в препарата „Амбинор”, който е природен продукт и няма неблагоприятни странични действия.

Освен че пряко се бори с умората, той подпомага  възстановяването след боледуване, укрепва имунната система, действа енергизиращо върху мозъка и сърцето, помага за пречистването на черния дроб.

Разходките сред природата, дори по равен терен, са много полезен метод за подпомагане на организма в преходните сезони. Отделете по 1 час дневно за ходене с умерено темпо в парка, което, съчетано с мерките, за които вече говорихме, ще ви измъкне от пролетната апатия.

Сподели във Facebook
Етикети: Ambinor Брой 113