Здраве

28 Септември 2012

1700

Животът днес

Да се настроим на грипна вълна


С проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, разговаря Петър Галев

- Проф. Кожухарова, доста хора вдигнаха температура и започнаха да кашлят при застудяването, това грип ли е?
- Не, това са респираторни инфекции, характерни за есента, но са причинени от други вируси, а не от грип. Понякога и те протичат с висока температура, но доста по-рядко от грипа дават значими усложнения.

- Кога можем да очакваме грипната вълна?
- Това никой не може да предвиди! Обичайно у нас тя настъпва през декември и януари, но сме наблюдавали и изключения. Това, което вече е ясно, са щамовете, срещу които ще ни защитават новите грипни ваксини. Целта е препаратите да бъдат осигурени в Северното полукълбо до края на септември, когато се препоръчва да започне имунизацията. Ваксините съдържат, както е обичайно, защита от три грипни щама. Единият е пандемичният грип, с който се сблъскахме за първи път през 2009 г. – А „Калифорния”  (H1N1), другият е А „Виктория” (H3N2), а третият е от групата B „Уисконсин”. Спрямо миналата година същият е само вирусът „Калифорния”.

- Това означава ли, че няма да можем да разчитаме на защита, ако сме се ваксинирали през миналата година, а тази година пропуснем?
- Хората, които са ваксинирани през 2011 г. или са боледували от „Калифорния”, имат някакъв остатъчен имунитет към него, но нищо не им гарантира, че няма да се заразят с другите грипни вируси, които според прогнозите на учените ще се разпространяват през зимата.

- Не е ли рано още за ваксинация, няма ли да се изчерпи ефектът от ваксината до края на зимата?
- Не е рано, нито има опасност ефектът да отмине. Имунитетът се изработва в организма за две до три седмици след поставянето на ваксината, затова е добре да не се чака началото на епидемията. Иначе по принцип няма краен срок за имунизиране. Стига между поставянето на ваксината и разпространението на грипа да мине достатъчно време.

- Каква е причината още да няма трайна ваксина срещу грипа, която да те пази завинаги?
- Причината е в самите причинители – грипните вируси. Те са доста изменчиви, при това за кратък период от време. Затова не може да се изработи трайна ваксина.

- Защо грипът се смята за по-тежко заболяване в сравнение с обичайните настинки?
- Характерна особеност на заболяването е, че често причинява сериозна интоксикация на целия организъм, както и допълнителни здравословни проблеми. При така наречените настинки няма особен риск от усложнения, докато грипът може сериозно да повали дори здрави и млади хора. Всяка година хора умират от грип дори и да не се разпространява нов пандемичен щам. Най-рисковите групи са на хронично болните, на възрастните хора и на малките деца.

- Кои са най-честите усложнения?
- Обикновено те са свързани с дихателната система, пневмониите са честа последица от грипа. Но и други органи не са застраховани. Наблюдават се различни по вид и тежест увреждания на централната и на периферната нервна система, сърдечно-съдови, бъбречни и други проблеми. Особено характерно е обострянето по време на грип на хроничните заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, ХОББ и др. Така пациентът се оказва под двойна атака – от една страна, грипът сам по себе си е доста неприятно заболяване, а освен това се влошава хроничният проблем.

- Все още доста хора смятат, че грипът се лекува с антибиотици...
- Това не е така. Антибиотиците не въздействат върху вирусите. Но разполагаме с друг тип медикаменти, които се наричат антивирусни препарати, които са в състояние да лекуват конкретно грипа. Друг е въпросът, че в хода на грипа често възникват бактериални усложнения, които вече се лекуват с антибиотици. Но всичко това е отговорност на лекаря.

- Имат ли място антивирусните препарати като профилактично средство по време на епидемия?
- По принцип биха могли да се използват, но проблемът е, че епидемиите обикновено продължават над един месец, а постоянният прием на антивирусни препарати е труден. По-правилно е човек да е ваксиниран, а ако е пропуснал ваксината и се разболее, да започне лечение с антивирусен препарат.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 22