Здраве

23 Февруари 2015

3366

Животът днес

Да спасиш нероден живот

За първи път в България и Източна Европа лекари от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ извършиха уникална вътреутробна операция на бебе в 28 г.с. от бременността.

Екипът на центъра по фетална и пренатална медицина към МК „Д-р Щерев” съобщи новината за успешно раждане след проведена уникална вътреутробна операция на плода. Животоспасяващата операция представлява миниинвазивна хирургическа интервенция на бебе в 28 г.с. и впоследствие в 34 г.с., диагностицирано с вродена диафрагмална херния. Оперативните манипулации са извършени в МК „Д-р Щерев” от екип, включващ д-р Петя Чавеева, доц. Атанас Щерев и проф. Никола Персико от университетската болница 'L. Mangiagalli', Милано, Италия.

От радостта през отчаянието до спасението

Историята започва с радостта от дългоочакваната бременност на 41-годишна жена. След спокойния първи триместър обаче идва време за високоспециализирания преглед по фетална морфология. Прегледът се извършва в 19 г.с. от д-р Виолета Стратиева, специалист по фетална медицина. За съжаление тя установява, че има проблем с развиващия се плод. Бебето е диагностицирано с диафрагмална херния. Тежка диагноза, която означава, че през отвор в диафрагмата в гръдния кош навлизат коремни органи. Те пристискат белите дробове и по този начин не позволяват на дихателната система на плода да се развие. Изходът в повечето случаи е фатален. За щастие в този момент на отчаяние за бъдещите родители се появява надежда.

Семейството е насочено към специалистите в центъра по фетална и пренатална медицина в МК „Д-р Щерев“. Там случаят се поема от д-р Петя Чавеева, възпитаник на световноизвестната школа на проф. Кипрос Николаидес от британската King’s College Hospital. Тя консултира казуса с доц. Атанас Щерев и проф. Кипрос Николаидес. В резултат се приема решение за сформиране на екип и подготовка за провеждането на уникална за България и Източна Европа вътреутробна операция на плода. Създадените до момента контакти и изградено сътрудничество на специалистите от МК „Д-р Щерев” с водещи международни екипи изключително много спомагат за решаването на по-сложните случаи на пациенти, потърсили помощ в лечебното заведение. Това международно сътрудничество е част от стремежа на екипа да въвежда в България иновативни методики и да внедрява у нас последните световни достижения в областта на асистираната репродукция, феталната медицина, акушерството и гинекологията.

Спасяването на малкия пациент

Уникалната вътреутробна операция се извършва в 28 г.с. от екип в състав д-р Петя Чавеева, доц. Атанас Щерев и проф. Никола Персико от университетската болница 'L. Mangiagalli', Милано, Италия. Манипулацията започва с поставянето на упойка на плода и неговото „обръщане” от специалистите в удобна позиция за извършване на операцията. Бъдещата майка е със спинална упойка, което й позволява да е в съзнание и да проследи хода на интервенцията на монитор. Самата операция продължава 45 минути и при нея в трахеята на плода с помощта на миниинвазивен 3,3-милиметров фетоскоп под постоянен ултразвуков контрол се въвежда подвижен миниатюрен балон, свързан с катетър. Чрез специалния фетоскоп, който постоянно излъчва картина за ориентация на опериращите, лекарите достигат до горната третина на трахеята на бебето, където раздуват балона и го освобождават от катетъра. 

Интервенцията завършва успешно, а целта на раздутия балон е да задържи коремните органи на развиващото се бебе да не притискат белите дробове. В действителност състоянието на бебето значително се подобрява през следващите седмици и то продължава да расте. Благоприятното развитие на детето позволява през 34 г.с. от бременността да се извърши следващата стъпка – отново чрез миниинвазивна технология същият екип отстранява балона, който вече е изиграл своята роля. Вследствие на успешните вътреутробни интервенции на специалистите от МК „Д-р Щерев” в края на януари малкият пациент се ражда успешно. Случаят завършва с проведена оперативна корекция на диафрагмалната херния от д-р Цветко Георгиев, детски хирург, след което бебето е поето от д-р Радка Масларска - неонатолог.

Щастливата развръзка е възможна благодарение на перфектната обща работа на специалисти по фетална медицина, по детска хирургия и по неонатология. Всеки от тях на различен етап върши безупречно своята работа, за да може един нероден живот да види бял свят.

За повече информация потърсете профила на МК „Д-р Щерев“ в credoweb.bg

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 134