Здраве

8 Декември 2014

1323

Животът днес

Дерматологичното дружество събра 250 специалисти на форум в Трявна

За 17-а поредна година плевенският клон на Българското дерматологично дружество и секторът по дерматология и венерология към МУ - Плевен проведе своята традиционна научнопрактическа конференция, която се състоя в Трявна. Това съобщава в CredoWeb Клиниката по кожни болести на УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ в Плевен. „Тази година в конференцията участваха 250 специалисти“, каза проф. д-р Димитър Господинов, началник на Клиниката по дерматология и венерология при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен. „Тук даваме възможност на млади колеги да се изявят пред една аудитория от специалисти, да се чувстват много по-уверени в своите научни изяви“, поясни професорът.

Тази година конференцията в Трявна беше посетена от председателя на Черногорското дерматологично дружество проф. Предраг Щиле. Сред чуждестранните гости бяха и секретарите на дружествата по дерматология от Сърбия и Македония. Дерматологичната конференция уважи и ректорът на МУ - Плевен проф. д-р Славчо Томов, тъй като форумът бе посветен на 40-годишния юбилей на висшето училище. Той поднесе на присъстващите специалисти тема „Миниинвазивната хирургия – тенденции и перспективи“, която представи новости в медицината, а именно роботиката и хайфу технологията. В хода на форума интерес предизвика темата за това колко са ценни българските минерални води при лечението на кожните болести. Мотото на форума бе „Тенденции и перспективи в дерматологията“.

„Ние не можем да кажем какви ще са перспективите пред нас, можем само да гадаем, но като че ли с годините станахме малко песимисти, но пък тенденциите, с които се развива дерматологията, все повече и повече правят специалността ни интердисциплинарна наука. Кожата е екран на всички заболявания, а аз съм щастлив, че младите са го осъзнали. Пример за това е най-младата докторантка на сектора по дерматология при МУ - Плевен – д-р Гергана Петрова, която представи темата и проучването си за потъмняване на гънките по шията като индикатор за настъпване на метаболитен синдром и диабет при деца до 18 г.

Дискусиите бяха интересни, с изключителни презентации на колеги от страната. Искам да подчертая, че конференцията, която организираме, е уникална, затова и отдавна тя се е превърнала в национална“, заяви проф. д-р Димитър Господинов. Финал на дермафорума беше и Хипи вечерта, с която завърши 17-ата дерматологична конференция.

Още новости от дерматологията четете в credoweb.bg

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 126