Умора, постоянна вялост, безсилие и сънливост – това са познати усещания не само през пролетта. През всички сезони организмът ни се нуждае от презареждане. Оказва се, че не само недоспиването води до изтощение, а и други фактори – от понижени хормонални стойности до неправилно хранене. Експертите препоръчват следните начини за зареждане на батериите.

Почивка

Независимо от нескончаемите ангажименти човек трябва да почива. Ако привикнете да почивате правилно, ще се чувствате по-комфортно, ще изглеждате по-добре, ще се справяте по-ефективно със стреса и ще контролирате апетита си по-успешно. Необходимият сън е минимум 8 часа.

Опитайте се да се откажете от енергийните напитки и алкохола и ги заменете с нашите девет съвета. Много скоро ще се почувствате значително по-добре.

Протеини

Енергийното ниво зависи от правилното хранене. Приемът на белтъци, въглехидрати и полезни мазнини трябва да е балансиран.  Добавете в диетата си риба, яйца, кисело мляко, соево мляко, тофу, пилешко месо, безсолни ядки и умерено количество зърнени култури. Те съдържат протеини, които успешно борят умората.

 Пресни зеленчуци

Някои хора възразяват с думите: «Да не съм заек!», но пресните зеленчуци са незаменим източник на магнезий, хром и желязо. Тези елементи са необходими за поддържането и осигуряването на енергия, за доброто настроение и за балансиране на нивото на захарта в кръвта.

Вода

Дехидратацията бързо води до загуба на енергия. Затова пийте течности. Най-добре чиста негазирана вода. Минималната доза е 2 литра за денонощие.

Йога

Йога упражненията ще ви научат да концентрирате енергията в организма си. Запишете се на курс по йога или си купете диск с упражнения. Много скоро ще почувствате прилив на сили.

Стрес

Лесно е да се каже, че трябва да избягваме напрежението, но е трудно да се изпълни, защото стресът ни дебне навсякъде – и на работа, и у дома. Научете се да се разтоварвате и приемайте витамини от В групата с магнезий.

Физически упражнения

Ако йогата не ви вдъхновява, я заменете с други упражнения, които ви доставят удоволствие. При спортуване организмът произвежда хормони, които понижават стреса.

Зелен чай

В него се съдържа кофеин, но по-малко, отколкото в кафето. Освен това зеленият чай е източник на полезни вещества, които намаляват стреса. Овкусявайте чая с лимон.

 Позитивно мислене

Позитивното възприемане на света ще ви зареди с енергия за целия ден.

 

Сподели във Facebook