Слабостта към сладките продукти, към белия хляб, пържените картофки и тестените изделия, заедно със застоялия начин на живот, увеличиха армията на диабетиците по целия свят. В България те са около 600 000, а още 300 000 не знаят за своята диагноза.

Сериозен принос в черната статистика има и хранителната промишленост, която агресивно предлага вредни продукти.

А е известно, че диабетът убива. Бързо – заради рязкото покачване или падане на нивото на захарта. Но и бавно – разрушавайки  кръвоносните съдове, увреждайки зрението, имунитета и др.

Децата и младежите са в рисковата група

Вече всички знаят, че захарният диабет е два типа. Първият се развива рано и причините са на генетично ниво. Той се появява при 8% от пациентите. Но 92% от диабетиците сами са виновни за заболяването си, защото попълват запасите си от енергия чрез сладки и тестени продукти. Тяхната употреба води до рязко повишаване на нивото на инсулин. Ако ситуацията редовно се повтаря, клетките губят чувствителността си към инсулина и идва ред на диабета.

Преди години диабетът от втори тип беше характерен за алкохолиците и възрастните хора. Сега заболяването поразява все повече младежи и дори деца, превръщайки се в епидемия. Днес по света броят на хората с диабет 2 е около 415 милиона души. И тази цифра расте най-вече заради неправилното хранене.

Помислете, преди появата на хранителната промишленост хората са употребявали до 30 грама захар на ден, съдържаща се главно в плодовете. Съвременният човек изяжда средно по 160-200 грама чиста захар на ден, която присъства и в готовите продукти. Това са 40-50 чаени лъжички или 1-2 чувала на година – до 73 килограма чисто химическо вещество!

Днес в магазините е почти невъзможно да се купи продукт без добавена захар. В САЩ това са 80% от предлаганите в магазините промишлени хранителни стоки. Такава е тенденцията и в другите страни.

Статистиката

Захарният диабет се превърна в световен проблем, който с годините се задълбочава. Според статистиката 7% от населението на Земята страдат от заболяването. От Световната здравна организация очакват през 2030 г. техният брой да стигне 500 милиона. България не прави изключение. Докато през 1992 г. заболеваемостта е била около 3%, което е около 250 000 души, днес гоним 8,8%, което е половин милион българи.

Над 46,5% в световен мащаб са недиагностицирани. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.

Рейтинг на страните по брой на пациентите с диабет  

  1. Индия — 50,8 млн.
  2. Китай — 43,2 млн.
  3. САЩ – 26,8 млн.
  4. Русия – 9,6 млн.
  5. Бразилия – 7,6 млн.
  6. Германия – 7,6 млн.
  7. Пакистан – 7,1 млн.
  8. Япония – 7,1 млн.
  9. Индонезия – 7 млн.
  10. Мексико – 6,8 млн.

Затлъстяването при най-малките – световен проблем

През 70-те години на миналия век специалистите започнаха да твърдят, че мазнините са вредни за здравето, защото водели до атеросклероза и сърдечносъдови заболявания, а в захарта те липсват, затова тя е здравословна. Тогава производителите на захар в САЩ представиха псевдонаучни доказателства (подкупвайки, както се твърди, университетски специалисти) и успяха да прокарат в конгреса документ, разрешават използването на захар в хранителната промишленост без ограничения. Тогава производителите започнаха масово да отстраняват здравословните мазнини от храните и да ги заменят със сладкия наркотик, съсипвайки здравето на хората и трупайки огромно състояние.

От натуралните млечни продукти се отстраняваха мазнините и се влагаха огромни количества захар за вкус, като тази практика засегна и детските храни. Например на някои места в 200-грамова кофичка плодово кисело мляко се съдържат 22 грама захар – 5 чайни лъжички. И с този продукт някои майки хранят децата си от 8-месечната им възраст. Това е едно от причините затлъстяването при най-малките да се превърне в сериозен проблем по целия свят. Средното тегло на новородените се е увеличило с 200 грама през последните 25 години. Това са 200 грама чисти мазнини, които започват да се трупат още в утробата. Вината за това е на бъдещите майки, които по време на бременността употребяват захар и програмират у децата си зависимост към този продукт още преди раждането им.

Жителите на всички страни, за които е типична „западната диета“, основана на употребата на прекалено преработени високовъглехидратни продукти и трансмазнини, страдат от едни и същи здравословни проблеми – затлъстяване, хипертония, диабет, редица възпалителни заболявания. Да не забравяме развалените зъби. През последните години се появиха изследвания, доказващи канцерогенния ефект на захарта.

Решението на проблема отдавна се знае – здравословно хранене и движение. Остава хората да обърнат внимание на учените и да вземат мерки, ако не искат да се сблъскат с тежките заболявания и ранната смърт.

Сподели във Facebook