Известно е, че динята е един от най-диетичните плодове. Тя помага при много заболявания, но дори да сте абсолютно здрави, лекарите препоръчват да я включите в менюто си. Защо?

Динята е нискокалоричен продукт, който съдържа 92% вода. Това оказва отлично хидратиращо действие, т.е. насища организма с необходимото количество влага. И въпреки че е нискокалорична, тя е богата на фибри, което гони глада, затова често присъства в диетите на хората, които искат да отслабнат.

Динята е изключително здравословна. В 154 грама се съдържат:

* Витамин С – 21% от дневната норма

* Витамин А – 18%

* Калий – 5%

* Магнезий – 4%

* Витамините В1, В5 и В6 – 3%.

Динята е богата на каротиноиди – природни органични пигменти, изпълняващи в организма на хората ролята на антиоксиданти. В нея има и цитрулин (важна аминокиселина), както и кукурбитацин Е, който оказва антиоксидантно и противовъзпалително действие.

Редица изследвания са доказали, че динята съдържа ликопен. Това е един от най-мощните антиоксиданти, който намалява риска от някои видове рак. Ликопенът намалява нивото на „лошия“ холестерол, което нормализира кръвното налягане и предпазва от сърдечносъдови заболявания. Цитрулинът, витамините А, В6 и С, магнезият и калият в динята също оказват благотворно влияние върху сърцето.

Витамин С помага и за изработването на колаген, което прави кожата здрава, свежа и еластична. А витамин А помага да се възстановят кожните клетки. Затова динята е идеалният плод за жените, които искат да изглеждат добре.

Сподели във Facebook