Здраве

23 Декември 2016

Животът днес

Човешкият организъм е постоянно изложен на действието на невероятен брой токсични вещества. Част от тях са с ендогенен произход – представляват продукти на собствения метаболизъм, а други с екзогенен – попадат в него с храната, въздуха, водата, използваните лекарствени средства и т.н. С тяхното обезвреждане – превръщането им в безопасни вещества, се занимава един от най-големите и най-важни органи в човешкото тяло – черният дроб.

Дори и кратковременното прекъсване на функционирането му означава интоксикация на организма, която само за няколко часа ще доведе до неговата гибел.

Изключително сериозно натоварване върху дейността на черния дроб оказват добавките (консерванти, оцветители, подсладители, емулгатори, стабилизатори, желиращи агенти, усилители на вкуса, коректори на киселинността, антиагломеранти, омекотители и т.н.), които масово се използват в хранителната индустрия.

Броят им надхвърля 2500, като повечето от тях са чужди на човешкия метаболизъм

и в една или друга степен увреждат органите и системите. Например калиевият и натриевият нитрит (Е249, Е250) провокират образуването на т.нар. нитрозамини, които са едни от най-мощните канцерогени. Тези добавки присъстват в почти всички колбаси. В тях почти винаги се добавят и различни фосфати (Е450), които предизвикват възпалителни процеси на лигавиците, особено на тези на храносмилателната система. Има сериозни съмнения, че същите водят и до повишаване на нивото на холестерола и дори до ракови заболявания. В огромната си част широко използваните синтетични оцветители и консерванти също нанасят непоправими вреди на организма, особено на този на подрастващите. Смята се, че ежегодно човек поглъща с храните около 10 кг добавки, т.е. близо 30 г всеки ден!

Любопитно е как все пак оцеляваме въпреки тази внушителна химическа атака?

А отговорът е – благодарение на дейността на черния дроб, която не спира нито за миг. За денонощие през него преминават и се пречистват цели 720 литра кръв! Смята се, че черният дроб осъществява над 500 функции в човешкия организъм, т.е. детоксикацията, макар и жизненоважна, далеч не е единствената. Той взема дейно участие в протичащите в организма метаболитни процеси – във въглехидратната, белтъчната, липидната и витаминната обмяна, в храносмилането, кръвосъсирването и т.н.

Уникална негова способност е превръщането на почти всички въглехидрати в универсалния източник на енергия в човешкото тяло – глюкозата. Част от нея черният дроб складира като стратегически енергиен резерв под формата на полизахарида гликоген (до 65 г на кг чернодробна тъкан), който при необходимост се превръща в глюкоза. Излишните въглехидрати черният дроб трансформира в мастни киселини, които под формата на триглицериди (мазнини) се съхраняват в мастните депа.

В черния дроб протичат основните катаболични (разпадни) и анаболични (синтетични) процеси,

в които участват белтъчните вещества. В него се осъществява пълният разпад на протеините до амоняк и карбамид, синтезът на огромен брой белтъчни вещества с разнообразни функции (албумини, глобулини, транспортни белтъчини и т.н.), както и на редица ензими. Той участва в метаболизма и депонирането на важните мастноразтворими витамини А, D, E и K, както и в метаболизма на значителна част от водоразтворимите  витамини В1, В2, В5, В6, В7, В9  и В12.

Черният дроб играе ролята на депо на микроелементите желязо, мед и кобалт, които имат жизненоважна роля в човешкия организъм. Ензимите на черния дроб катализират значителна част от процесите, свързани с метаболизма на липидите, както и на синтеза на висши мастни киселини, триглицериди, холестерин и фосфолипиди.

Черният дроб секретира жлъчната течност (около 1000 мл за денонощие),

която изпълнява множество функции, повечето от които свързани с храносмилането – емулгиране на мазнините, активизиране на моториката на тънките черва, продукция на гастроинтестиналните хормони гастрин, секретин, холецистокинин, мотилин и химоденин, участващи в регулацията на храносмилателните процеси и пр.

Поради особената значимост на черния дроб за безотказното функциониране на човешкия организъм Създателят го е дарил с уникалното свойство самовъзстановяване.

Неговите клетки се възобновяват на всеки 150 дни, т.е. след пет месеца нашият черен дроб е изцяло нов.

Отличителна особеност на черния дроб е, че когато е болен, той не пробожда, както сърцето или стомаха, а болката се появява едва след като увреждането достигне около 70% и шансовете за възстановяване са станали нищожни. Колкото и странно да звучи, немалко специалисти са на мнение, че по-добре е сърдечна криза, отколкото болест на черния дроб. Според видния американски специалист д-р Джак Типс само един на 100 000 души могат да се похвалят с абсолютно здрав черен дроб. При останалите са налице едни или други увреждания, които изискват по-специални грижи към този изключително важен орган на човешкото тяло.

Между факторите, оказващи съществено въздействие върху здравето на черния дроб, са храните,

които ежедневно поставяме на трапезата си. Тиквата е един от тези продукти, който съдържа значителни количества от каротеноидите бета-каротен, лутеин и зеаксантин, представляващи мощни антиоксиданти, както и аминокиселината L-карнитин, известна още като витамин Т. Последната съдейства активно за усвояването на мазнините и превръщането им в енергия, с което чувствително се понижава натовареността на черният дроб. Ламинарията, известна още като морско зеле, съдържа значително количество алгинова киселина – полизахарид, който има уникалната способност да фиксира редица токсични вещества, тежки метали и радионуклиди и да способства за извеждането им от организма. Благодарение на значителното съдържание на витамин Е, който активно противодейства на свободните радикали и активизира процесите на регенерация на клетките на черния дроб, сушените кайсии, орехите и зехтинът съдействат активно за доброто му състояние. Млечнокиселите продукти (сирене, кисело мляко, кефир, заквасена сметана) допринасят за добрата кондиция

на чревната микрофлора, която взема активно участие в процесите на детоксикация на организма. Подобно въздействие в качеството им на храни, доставящи на организма вещества с пребиотично действие (пектин, инулин), имат ябълките и редица други плодове, гулията, цикорията и др.

За безотказното функциониране на черния дроб от важно значение са пет „чернодробни” витамина и витаминоподобни вещества – витамин А (съдържа се в морковите, кайсиите, тиквите, чушките, цвеклото и др.), витамин В2 (прасковите, крушите, цвеклото, спанака), витамин Е (растителните масла, мазните риби), омега 3 мастни киселини (пъстървата, скумрията, сьомгата, херингата), липоева киселина (млечните продукти, спанака, говеждото месо).

За изключително благотворното въздействие на белия трън (Silybum Marianum L.), известен още като див артишок, човечеството знае от хилядолетия. Още в древния Рим той е бил използван за лечение на чернодробни заболявания, ухапване от отровни змии и др. В китайската медицина белият трън бил препоръчван за детоксикация на организма и възстановяване на черния дроб. Сериозно внимание към това растение беше обърнато след откритието на група немски учени, които през 1968 г. установиха в него наличието на биологично активното вещество силимарин, съставено от флавоноидите силибин, силикристин и силидианин. Последните имат мощно антиоксидантно и хепатопротекторно действие. Наред с тези вещества,

белият трън съдържа още около 200 биологично активни вещества –

флавоноида кверцетин, мастноразтворими витамини, полиненаситени мастни киселини, алкалоиди, сапонини, тлъсто масло (до 25%), редица важни минерали (магнезий, калий, калций, мед, цинк, селен), които активно подпомагат действието на силимарина. Почти вълшебно въздействие върху черния дроб имат кълновете от семената на белия трън. Една чаена лъжичка от тях дневно върши истински чудеса. Смлените с помощта на блендер семена също са особено ефективни. Приемат се по 1 чаена лъжичка 3-4 пъти дневно около половин час преди храна. Курсът на лечение е 40 дни, след което се прави прекъсване от две седмици.

Полезни са и отварата и спиртната настойка от семената на белия трън. Листата и цветовете на растението от векове се използват в кулинарията. Подпомагането на черния дроб и избавянето му от множество изнурителни за него дейности, свързани с детоксикацията на организма, е сигурен път към добро здраве и дълголетие.

 

 

 

Сподели във Facebook