Учени от Френската национална медицинска академия потвърдиха хипотезата, че активността на коронавируса спада при повишаване на температурите. Въпреки това специалистите не изключват вероятността от втора вълна на пандемията.

Изследователите отбелязват, че от април епидемиологичната крива, показваща броя на заразените, както и на пациентите в реанимация, е тръгнала надолу.

В заявление на академията се казва, че френските учени са солидарни с китайските си колеги, които стигнаха до извода, че COVID-19 отслабва при горещо време. Според специалистите от КНР повишаването на температурите с 1 градус намалява броя на новозаразените с 3,1%, а на смъртните случаи с 1,2%.

Френските изследователи анализирали данните за разпространение на епидемията в страните с умерен климат (Франция, Италия), със субтропичен климат (Сенегал, Мали, Того) и в отвъдморските департаменти на Франция (Гваделупа, Мартиника). Оказало се, че индексът на разпространение на коронавируса, който в Европа е 2,67 при средна температура 11,2 градуса, се понижава до 0,03 в Африка на юг от Сахара. В този регион средната температура е 34,8 градуса.

Според учените това не бива да води до намаляване на ограничителните мерки и бдителността на гражданите, защото при понижаване на температурите през есента е възможна втора вълна на пандемията.

Сподели във Facebook