Здраве

6 Март 2023

credoweb bg

Цветелин АНГЕЛОВ, рехабилитатор, кинезитерапевт

Домашната рехабилитация е насочена към пациенти, на които се налага продължително лечение и възстановяване, вследствие на претърпяна травма, операция или заболяване. Обикновено това са пациенти, които са трудно подвижни или са изцяло зависими от чужда помощ и по тази причина са възпрепятствани да посетят специализиран медицински център за рехабилитация или лечебно заведение за провеждането на съответните процедури.

Каква е последователността на процедурата?

1. Когато специалист (кинезитерапевт) от нашия екип посети пациента в неговия дом, той първо се запознава детайлно с цялата налична медицинска документация (включваща: епикриза, различни изследвания, рентгенови снимки, ЯМР и др.), както за основното заболяване, така и за придружаващите, ако има такива. Преценява се дали пациентът е в състояние, което позволява започването на процедури по рехабилитация (измерва се кръвно налягане, пулсова честота, сатурация, ако е необходимо).

2. След това се преминава към прилагане на специфични тестове, за да се разбере какъв е рехабилитационният потенциал на пациента (изследват се подвижност, сила, сетивност, мускулен тонус, равновесие, координация, когнитивни възможности и др.) Взема се под внимание какви дейности от ежедневието пациентът може да извършва сам и за какви му е нужна допълнителна помощ.

3. След като бъде направено всичко изброено дотук, започва същинската част от процедурата, която включва прилагането на различни методи и средства на кинезитерапията като:

* Частичен масаж на травмираната област

* Мануална терапия

* Електротерапия

* Лечебна гимнастика  

* Изготвяне на персонализирана програма с комплекс от упражнения и препоръки. 

Важно е да се знае, че процедурата е строго индивидуална за всеки пациент и се определя по преценка на кинезитерапевта, спрямо няколко фактора – заболяване, възраст и моментно състояние на пациента! В нея не е задължително да бъдат прилагани всички методи и средства на кинезитерапията, изброени по-горе.

При какви състояния най-често се прилага процедурата?

Обикновено това са пациенти след по-леки или тежки оперативни интервенции и такива с остри или хронични заболявания - ортопедични, неврологични и кардио-респираторни. По-долу са изброени най-често срещаните проблеми, с които работим:

Опорно-двигателен апарат:

     - Смяна (ендопротезиране) на тазобедрена или колянна става;

     - Травматични увреждания: навяхване, изкълчване, счупване (фрактура);

     - Мекотъканни увреди на лигаменти (връзки), сухожилия и мускули;

Централна и периферна нервна система:

     - Инсулт, паркинсонова болест, множествена склероза;

     - Диабетна и алкохолна полиневропатия;

     - Травматични увреждания на периферните нерви;

     - Дискова херния (дископатия), парези, парализи.

Дихателна и сърдечносъдова система:

     - Състояния след преболедуване от Covid-19 и пневмония;

     - Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

     - Исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда.  

Защо домашната рехабилитация е най-ефективна, ако бъде започната навреме?

Ранното започване на процедури е изключително важно с оглед предотвратяване на редица усложнения, които могат да се проявят вследствие на залежаването. Ако не се вземат правилните мерки в тази насока, често прогнозите за възстановяване не са добри.

Най-неблагоприятните последици от обездвижването са свързани с белодробната тромбоемболия и застойната бронхопневмония. Други не по-малко важни и неприятни последици са декубиталните рани (от залежаване), контрактури, мускулна слабост, чести световъртежи и гадене.

Всички тези симптоми могат да се предотвратят до голяма степен с една ранна и правилно проведена рехабилитация в съчетание с адекватно предписани медикаменти.

Колко посещения са необходими и каква е продължителността на процедурата?

Броят на посещенията зависи от няколко фактора - заболяване, рехабилитационен потенциал, мотивация и не на последно място грижите, които неговите близки полагат за процеса на възстановяване.

В началото посещенията могат да бъдат по-редовни, докато пациентът придобие увереност да извършва самостоятелно някои дейности в ежедневието като сядане, ставане, ходене, преобличане, както и да изпълнява задачите и упражненията, които неговия рехабилитатор му е поставил. Впоследствие при отчитането на подобрение в резултатите, посещенията започват постепенно да намаляват докато се постигне оптималната цел за възможностите на пациента.

Времетраенето на процедурата е различна за отделните пациенти, но най-често тя е около 60 минути.

Предимства на рехабилитацията в домашни условия:

  • Не се налага да се пътува до рехабилитационен център или клиника за провеждане на процедурата.
  • В собствения си дом, пациентът се чувства по-сигурен и спокоен.
  • Кинезитерапевтът може да направи преценка на трудностите, които пациентът среща и активно да съдейства за преодоляването им в реалната среда от неговото ежедневие.
  • Дават се полезни указания на хората, които помагат или асистират в техники за преместване, обслужване и безопасна грижа за болния.
  • Дават се необходими съвети за промяна на домашната среда, с цел улесняване на дейностите от ежедневието.

Защо ролята на близките и мотивацията на пациента са от значение?

Услугата „Рехабилитация (кинезитерапия) в домашни условия“ включва обучение на близките или хората, които помагат на пациента за неговото по-бързо възстановяване. Това е важен момент, тъй като прогресът, който сме постигнали по време на процедурите, трябва бъде запазен до следващото наше посещение.

От съществено значение за ефективността на терапията е пациентът да бъде достатъчно мотивиран, защото активното му участие в рехабилитационния процес е задължително условие за осигуряване на добър ефект от лечението.

Може да запишете час за процедура по домашна рехабилитация, като се обадите на някои от следните телефони: 089 678 2285 / 088 913 9828 или запазите желания от Вас час онлайн в профила ни в Супердок: https://superdoc.bg/klinika/Sofia-Physio-Center

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook