Доматите са може би единственият сезонен зеленчук, за който не бива да съжаляваме, когато изчезне от магазините или цената му скочи. През последните години, когато стане въпрос за ползата от доматите, учените наблягат на съдържащия се в тях ликопен, който ги прави уникални. Става въпрос за пигмент, определящ червения цвят на някои зеленчуци. Той присъства и в морковите, в тиквата, в динята и в червения грейпфрут, но в много по-малки количества.

Ликопенът е силен антиоксидант, който отлично се справя със свободните радикали, образуващи се в човешкия организъм при обмяната на веществата. Те разрушават здравето на хората: нанасят вреди на сърцето, на кръвоносните съдове, ускоряват стареенето на организма, предизвикват онкологични заболявания.

Американски учени доказаха, че когато доматите се готвят при висока температура, след 2 минути количеството на ликопен в тях вече е значително по-голямо в сравнение със суровите домати. А ако те се обработват 15 минути, концентрацията на това вещество се повишава 1,5 пъти. Доматеното пюре пък съдържа 30 пъти повече ликопен в сравнение със суровите домати.

Ликопенът нормализира нивото на холестерола, затова може да предотврати и атеросклероза. Влияе благотворни и върху чревната микрофлора.

Сподели във Facebook